Tegemist on illustratiivse pildiga. Foto: TEET MALSROOS
Uudised
9. jaanuar 2015, 08:42

Täna toimub apteekrite hoiatusstreik (2)

Täna korraldavad maapiirkondades ja väikeasulates paiknevad sõltumatud apteegid hoiatusstreigi, mistõttu ollakse suletud kella 10-st kuni kella 14-ni. 

"Meie eesmärk on kehtestada sarnaselt perearstidega apteekide omandipiirang, nii et välismaised suurfirmad ei saaks tulla meid omaenda kodukohtades tänavale viskama, nagu juba on toimumas Kundas, Vändras ja Räpinas," sõnas Eesti Proviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas.

"Suurfirmad ei muretse patsiendi, vaid üksnes käibe- ja kasuminumbri pärast. Neid ei huvita tervishoid, vaid üksnes äri. Peame tegema kõik, mis võimalik, et oma valdkonna eest seista ning tagada edaspidigi eestimaalasele professionaalne nõustamine ja mõistliku hinnaga ravimite kättesaadavus ka maapiirkondades," lisas Eesti Apteekrite Liidu esinaine Ülle Rebane.

Vahetult enne jõule tühistas Riigikohus ajutised apteegi asutamispiirangud, mille Riigikogu kehtestas möödunud aasta juunis.

Seega on apteegiturg uute apteekide asutamiseks praegu täiesti vaba, mis annab suurtele apteegikettidele võimaluse sõltumatud apteegid kiiresti turult välja tõrjuda, kuna nende finantsjõud on nõrgem.

Põhisüü tekkinud olukorras lasub proviisorite hinnangul Riigikogul ja Sotsiaalministeeriumil, kes pole suutnud rohkem kui aasta jooksul toimivaid lahendusi vastu võtta.

"Praeguseks on koostatud üks täiesti sobimatu eelnõu ravimiseaduse muutmiseks, mis ei paranda kuidagi ravimite kättesaadavust maal, vaid annab suurkettidele võimaluse kogu turg üle võtta ja sõltumatud apteegid välja suretada. Mainitud eelnõu läheb järgmisel nädalal Riigikogus teisele lugemisele ja loodame siiralt, et eelnõud praegusel kujul vastu ei võeta," märkisid Rebane ja Alamaa-Aas.

Apteekide omandipiirangu kehtestamiseks on eelnõule esitanud muudatusettepaneku Keskerakonna fraktsioon.