UNIVERSAALNE: «Kui käega katsuda, siis see jope on küll õhemat tüüpi, aga piisab, kui panna kampsun selle alla, sportima minnes soe pesu,» sõnab Lembe Marley. Tema sõnul sobib jope nii koeraga jalutamiseks, lapsega kelgutamiseks kui ka suusatamiseks. Jope hingab hästi ja tema veepidavus on 10 000 mm.Foto: Stanislav Moškov
Reisimine
10. jaanuar 2015, 08:00

Jope: uuri kanga veepidavust ja hingavust (3)

Talvejope valik sõltub sellest, kas plaanite minna sellega suusatama, matkama või õue jalutama. Selle järgi tuleb vaadata, kui palju jope vett peab. Heitlikus Eesti talves piisab täiesti 3000–5000 mm veepidavusest.

Kuigi talvejope valimisel on oluline vaadata tema veepidavust ja hingavust, ostetakse see tavaliselt ikkagi meeldivuse või hinna järgi. Veepidavus on aga eriti tähtis, kui jopega on plaanis suusatama või matkama minna. "Alates 5000 mm peetakse jope välismaterjali hea vetthülgavusega tekstiiliks. 10 000 mm on juba väga hea, et päev läbi lörtsiga mägedes olla. Kuid on ka 20 000 mm veepidavusega jopesid, mis on tehtud gore-tex–tekstiilist – see on hingav kilejas materjal, mis ei lase läbi väljastpoolt tulevat niiskust ega tuult," ütleb Lembe Marley, Hawaii Expressi Pirita poe juhataja.

Lumelukk hoiab selja soojas

Gore-tex ehk niinimetatud koorikjope pealmine kiht peab vett, sel pole soojendust, nii et seda jopet saab kanda ka suvel. "Muidugi mitte randa jalutama minnes, vaid ikka aktiivselt sportides, näiteks mägedes matkates. Talvel aga eeldab gore-tex–jope, et selle alla pannakse ka soe pesu, sest jope pole soojapidavast materjalist," sõnab Lembe.

Ta rõhutab, et eriti tähtis on kihiline riietumine just külmal ajal.

Suusa- või kelgujope puhul on materjalist hoopis olulisem, et jope hingaks ehk selle materjalis oleksid mikroõhuavad. Jope soojapidavus aga sõltub Lembe sõnul paljuski konkreetsest kandjast.

"Mõni inimene külmub korraliku talvejopega juba –5 kraadiga, mõni higistab selles ka ­–20ga," tõdeb ta.

Talvejopel võiks olla sisemansett, et lumi varrukasse ei pääseks. "Siis on endal lihtsalt mõnusam. Kui paned kinda kätte ja see rullib alla, siis lumi ei tule ikkagi sisse," räägib Lembe.

Samuti teeb elu külmal ajal mõnusamaks jope seespool olev lumelukk.

"Kui tõmbad selle ümber keha kinni ning ringi toimetades tuul jope alt sisse puhub, siis võtab see tuule kinni. Jopel võiks olla ka kõrge kaelus ning reguleeritav kapuuts, et end tuule ja lume eest kaitsta. Ventilatsiooni saab hästi reguleerida aga kaenlaaluste õhutusavadega ehk kui on palav, tõmba lukud lahti."

Mida vähem pesed, seda parem!

Voodriks kasutab iga kaubamärk eri materjale. "Mõnel on nailonilaadne riie, mõni paneb karva, mõni fliisi, et oleks mõnusam," ütleb Lembe.

Tehnikafriik aga võiks kontrollida, et jopel oleks sees ka palju taskuid.

Talvejope hingamisvõime ja muud head omadused nõrgenevad pärast igat pesu, seepärast ei tasu liiga sageli seda masinasse toppida. "Kui lähete heleda jopega korra vastu autot, proovige esmalt spetsiaalse vahendiga puhastada. Talvejope pesemiseks sobib hästi spordipesugeel, mis on tunduvalt vedelam kui tavaline pesugeel ning selle loputab jooksva vee all välja. Paksem geel jääb aga riidesse, ummistab selle poorid ja jope hingamisvõime väheneb kohe," teab Lembe.

Kui jope siiski vajab masinpesu, tuleks kasutada kõige kergemat pesuprogrammi. "Lukud kinni, jope pahempidi ning 30kraadine vesi, aga ei mingit tsentrifuugi. Pärast pange jope resti peale kuivama, kindlasti ei tohiks seda aga kuivatis või saunas kuivatada," õpetab ta.

Sulejope puhul tuleb suled kindlasti juba niiskena lahti tõmmata ning alles siis lasta jopel ära kuivada.

Jope eest 600–700 eurot

Kallimad joped jäävad Hawaii Expressis vahemikku 600–700 eurot. Mis need nii kalliks teeb?

"Näiteks Jaapani kaubamärk Descente kasutab oma jopede valmistamisel hästi tehnilisi kangaid. Nende jopede pealmine kangas võtab väljast tuleva UV-kiirguse ning muundab selle soojuseks. Veepidavus on neil 20 000 mm ning muidugi nimi maksab ka. Seljas on joped kerged, nii et põhimõtteliselt ei tunnegi. Selline riietus kestab muidugi ka kaua, 4-5 hooaega kindlasti," ütleb Pirita poe juhataja Lembe Marley, et mida rohkem riidesse investeerida, seda rohkem selle eest ka saadakse.

Mis teeb ühest jopest hea talvejope?

Kõrge kaelus ja kapuuts kaitsevad tuule ja sademete eest.

Õhutusavade kaudu saab reguleerida keha ventilatsiooni – kui on palav, tõmba lukud
lahti.

Sisemansett ei lase lumel varrukasse pääseda.

Jope veepidavus Eesti talvekliimas peaks olema 3000–5000 mm.

Talvejopel võiks olla lumelukk, siis ei saa selg külma.