Harrastaja tunneb rõõmu sellest kui teab, et sõitis tänavu kiiremini kui mullu. Foto: ALDO LUUD
Treenimine
15. jaanuar 2015, 16:49

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Harrastaja maratoniaeg sõltub ilmast

Ka mina soovitan raja läbimisel ajalist eesmärki mitte seada. Suusatamisel sõltub sõiduaeg väga palju ilmastikutingimustest, näiteks kas on sula kolme soojakraadiga või kõva jäine rada.

Pigem tuleks eesmärgiks seada koht. See näitab palju rohkem kui sõiduaeg. Näiteks eelmisel aastal oli Tartu suusamaratoni võiduaeg peaaegu kakskümmend minutit kiirem kui üle-eelmisel aastal.

Kui see ajavõrdlus kanda üle harrastajale, kes läbib raja tavaliselt viie-kuue tunniga, siis tähendab see ca tunnist vahet. Samuti on oluline, kas suuskade määrimine õnnestub.

See võib ajalist tulemust omakorda 20–30 minuti ulatuses mõjutada.

Maratoniks valmistumisel on võtmeküsimus, kui palju suusakilomeetreid on jõutud enne koguda. Tennisemäng suusatamisele suurt kasu ei anna. Kui lund ei ole, aitab mõnevõrra valmistuda kepikõnd, sest annab tööd õlavarre- ja ülakehalihastele. 

Universaalne nõuanne kõigile suusamaratonile tulijatele on valida sobiv algtempo vastavalt enesetundele või kes on harjunud kasutama pulsikella, siis suusatada treeneri või spordiarsti ette antud pulsisagedusel.