Hea nõu

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Miks on veres madal suhkrutase? 

Tervis Pluss, 15. jaanuar 2015 11:55
Foto: PantherMedia / Scanpix
Miks alaneb vere suhkrusisaldus pärast hommikusööki? Kõige madalam on olnud 2,6.

Marju Past (lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ravi erialal, hiljem spetsialiseerunud sisehaigustele ja endokrinoloogiale): See oleneb situatsioonist: kui oled suhkruhaige ja saad ravi, siis pole söök, füüsiline koormus ja ravimi hulk olnud tasakaalus. Kui sa aga pole diabeetik, võib antud juhul tegemist olla suhkru ainevahetushäirega või juba eeldiabeediga.

Kui inimene sööb, siis vastavalt sellele, kui palju vere suhkrutase tõuseb, eritab ka kõhunääre insuliini, et aidata süsivesikud rakku. Häirete tekkimisel insuliini tootmises või kvaliteedis toodetakse insuliini vajadusest rohkem ning ka selle toime on muutunud. See võibki põhjustada kirjeldatud olukorda, et pärast sööki on vere suhkrusisaldus väiksem kui enne.

Kui tarvitad veel lisaks teisi ravimeid, pead arvestama, et mõnel ravimil on kõrvaltoime mõjutada vere suhkrutaset.

Tühja kõhuga võiks veresuhkur olla < 5,6 mmol/l ja pärast sööki (2 h) võiks ta jääda < 7,8 mmol/l.

Samal teemal

30.00.2015
Kolm hommikusöögireeglit neile, kes soovivad kaalust alla võtta
26.10.2014
Millised on insuliini süstivate diabeetikute suurimad hirmud?
17.10.2014
Paarikümne aastaga võib diabeetikute arv kasvada poole miljardini
14.10.2014
Hommikusöögi vahelejätmine on tõsine risk diabeedi tekkeks