Kui esinevad intiimpiirkonna vaevused, on mõistlik end pesta puhta veega maksimaalselt kord-kaks päevas.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. jaanuar 2015, 15:23

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Kuidas mõjutavad tupe pH-d...

Tupe pH võib olla muutunud, kui tunned kihelust, tupevooluse kogus, lõhn või konsistents on muutunud, limaskestad on hellad ja valulikud, välistel suguelunditel on villid, tunned valu urineerimisel või kõhus, vahekord teeb valu.

Kuidas mõjutavad tupe pH-d (pH on happe ja aluse vaheline suhe, mida mõõdetakse skaalal 1–14. Neutraalne pH-tase on 7. Sellest allpool on pH happeline ja ülevalpool aluseline.)...

...libestid?

Enamik libestusaineid on tehtud vee baasil ja on happesuselt neutraalsed. Osade libestite puhul tuuakse reklaamides välja nende antibakteriaalne toime ja suguhaigustesse nakatumise riski vähendamine, mis on absoluutselt vale ja eksitav.

...kondoomid?

Kondoomide puhul ei ole esmatähtis nende mõju intiimpiirkonna pH-le, vaid sugulisel teel levivate tõbede eest kaitsmine – tupe loomulikku pH-taset rikuvadki eeskätt just haigused.

...partneri intiimhügieen?

Mehe halb intiimhügieen mõjutab naise tupekeskkonda. Ebapiisava pesemise korral koguneb mehe peenise eesnaha alla eritist, mis on soodne pinnas bakterite paljunemiseks. See võib põhjustada sagedasemat tupepõletikku.

...tavaline dušigeel ja seep?

Tervel naisel ei juhtu tavalise, kogu kehale mõeldud dušigeeliga intiimpiirkonda pestes mitte vähematki, kui ta teeb seda sooja puhta veega, mõistlikul arvul kordi päevas ja kasutab vähe pesuainet.

Kui esinevad aga sagedased intiimpiirkonna vaevused ja naistearst ei ole tuvastanud mingit haigust, on tegemist tundliku nahaga. Siis on mõistlik kasutada apteekides müüdavaid naha pH-ga sobivaid pesugeele (pH 5,5). Need aitavad säilitada naha lipiidkihi struktuuri ja nahka kaitsvaid baktereid.

Enneta pH-muret õige hügieeniga!

1. Pese intiimpiirkonda puhta veega. 
2. Kasuta pesemiseks kergelt happelist või neutraalset pesuvahendit. 
3. Pese intiimpiirkonda kõige rohkem 1–2 korda päevas.
4. Vaheta menstruatsiooni ajal sageli tampoone ja sidemeid. 
5. Pese aluspesu lõhnatu pesupulbri või -geeliga.