Foto: JAREK JÕEPERA
Hea nõu
17. jaanuar 2015, 14:30

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Mis on nõelravi?

Akupunktuur ehk nõelravi on alternatiivmeditsiini praktika, mille kohaselt ravib arst patsienti nõelte kehasse torkamise ja nõeltega manipuleerimise abil.

Nõelravi põhineb Hiina traditsioonilise meditsiini ideedel, mille järgi keha funktsioone reguleerib energia ehk qi. Nõelravi eesmärk on akupunktuuripunktide stimuleerimisega korrastada ebakõlad ja blokeeringud qi liikumises – see võimaldab kehal end ise tervendada.

Kuidas toimib? Nõelravipunktid asuvad enamasti meridiaanidel, mis ühendavad organismi tervikuks. Eristatakse üle 400 standardpunkti ja 20 meridiaani, mis neid punkte ühendavad. 20 meridiaanist 12 nimetatakse standardmeridiaanideks, millest igaüks vastab ühele organile, toites ja mõjutades seda.

Akupunktuuripunkte, mis ei asu meridiaanidel, nimetatakse "erilisteks" punktideks ning nende toime on üldisem. Arst valib olenevalt patsiendist punktid, mida nõeltega stimuleerida. Selle tulemusel energiatõkestus vastavas akupunktis kaob ja qi ringlus taastub.

Justkui tavameditsiini doktor uurib, kuidas veri ringleb ja kuidas närvisüsteem sõnumeid edastab, hindab akupunktuuriarst vitaalse energia ringlemist ja jaotumist meridiaanides.

Mil moel ravitakse? Hiina meditsiinis käsitletakse haigust kui disharmooniat energia liikumises ja/või keha ja keskkonna vahel. Arst tuvastab esmalt tasakaalutuse põhjuse, uurides patsiendi keele värvi ja kuju, pulssi, hingeõhu lõhna ning hingamist ja häält.

Haiguste puhul kehtib põhjuse-tagajärje seos, levinumad põhjused on tuul, külm ja niiskus. Nõelravi tehakse lühemate või pikemate kuuridena. Kuigi sageli avaldub ravitoime kiiresti, nõuavad kroonilised haigused kestvamat ravi.

Toime kinnistamiseks ja uute ägenemiste vältimiseks on vajalikud profülaktilised ravikuurid ajal, kui haigus on taandumas. Näiteks on vaja külmal aastaajal ägenevat bronhiaalastmat ravida eeskätt suvel.

Allikad: www.noelravi.ee, www.akupunktuur.eu

Akupunktuur kosmeetikas

Nõelravi kasutatakse ka kosmeetilistel eesmärkidel. Kosmeetilise akupunktuuri käigus ergutatakse qi voolamist nägu läbivates meridiaanides. Protseduur aitab kortsude, tumedate silmaaluste, naha kuivuse, akne, stressi, pea- ja lõuavalu vastu ning on efektiivne näolihaste toonuse tõstmiseks. Nõelad ergutavad vereringet, mis omakorda kiirendab kollageeni sünteesi.

Protseduuri käigus paigaldatakse näole 20–50 tillukest nõela ja hoitakse neid seal 45 minutit. Nõelte panekul võib tunda pisikest torget, kuid sessioon on eelkõige rahustav.

Pärast protseduuri on nahk jumekam ja värskem. Olulisi muutusi on märgata pärast viiendat-kuuendat seanssi, soovitatav on teha 10–12korraline kuur.

Akupunktuur ei ole soovitatav pärast keemilist koorimist, raseduse ajal ega külmetushaiguste, välja löönud herpese või allergia korral.

Allikas: füsio-esteetik Mari Teder