Foto: AOP
Keha
13. jaanuar 2015, 07:00

Esimese asjana soovitatakse juua rohkelt sooja jooki.

Ära jäta köha tähelepanuta (4)

Kargel ajal kipub köha tihtipeale ligi hiilima ja vaevusi põhjustama. Kuidas köha vastu abi saada ning millal peaks arsti poole pöörduma, uurisime perearst Anne Kaldojalt.

Sageli on köha või ebamugavustunne kurgus üks tunnus sellest, et viirused on hakanud organismi laastama.

"Külmetus soodustab inimese kaitsevõime langust ning viirused, millega iga päev kokku puutume ja mida enese teadmata kaasas kanname, saavad immuunsuse langedes usinasti tööle asuda," selgitab Anne Kaldoja.

Mida köha korral ette võtta?

Haigestumist soodustavad tema sõnul ülepinge ja stress, ületöötamine, ülekoormus sportimisel, immuunsuse langus alkoholi või magamatuse tagajärjel, ebapiisav toidumenüü, vitamiinipuudus organismis, ilmastikule mittevastav riietus ja muu, mida esmapilgul tähele ei panekski. "Köha kui sümptomit ei tohiks tüsistustele mõeldes eirata. Nendeks võivad olla hingamisteedes bronhiit ja kopsupõletik, kopsukelmepõletik, mujal südamelihasepõletik, neeruvaagnapõletik, lihastepõletik, lümfisõlmedepõletik, kõrvapõletik," sõnab perearst.

Kui külmetus ja köha on kallal, kuidas ja kas annab siis esmaseid haigusnähte maha suruda?

Esimese asjana soovitab Anne Kaldoja pärast haigustunnuste ilmnemist – ka köha teket – juua rohkelt sooja jooki. Kui sellesse panna mett, aitab see ka kripeldavat kurku leevendada. C-vitamiini allikana on head kodusest sügavkülmast pärit mustsõstrad, astelpajumarjad, miks ka mitte üks korralik kaalikasalat. Kevade poole sisaldubki vajalikku C-vitamiini kõige rohkem just kaalikas.

Ka soovitab Kaldoja riietuda vastavalt enesetundele ehk kui on külmatunne, siis riideid rohkem selga panna ja kui tekib soojenemise tunne, siis neid vähendada. Terve püsimisel on väga oluline ka puhkus.

Kindlasti on köha ravis omal kohal värske õhk. Taimsetest preparaatidest soovitab perearst kasutada pärnaõiest, ingverist, kibuvitsast, nurmenukulehtedest, kaselehtedest, männikasvudest, aniisist, islandi samblikust või raudrohust tehtud tõmmiseid, sest neil on köha lahtistav toime. Hea on juua kas või sooja moosivett, mustasõstra- ja vaarikamoosid on köha ravis parimad. Samuti aitavad viirusega võidelda mesi, küüslauk ja sibul.

Apteegiravimitest soovitab Kaldoja röga lahtistavaid looduslikke spreisid ning kui on lisandunud palavik, siis vajadusel paratsetamooli või ibuprofeeni.

Kinnise köha puhul on abi ka sooja auru sissehingamisest. Perearst paneb südamele, et kindlasti ei tohi sisse hingata keeva vee auru, sest nii tekib hingamisteede kõrvetamise oht. Hea moodus auru tegemiseks on lasta kuumal veel vannitoas joosta ning sellest tekkivat auru sisse hingata. Suureks abiks on ka spetsiaalsed auruaparaadid, mida saab apteegist osta.

Ka võib leevendust saada hanerasva määrimisest rinnale.

Omad nipid tasub välja töötada

Kui leevendus koduste vahenditega ei saabu, tasub kindlasti mõni päev pärast köha tekkimist minna perearsti juurde. Tema otsustab siis, kas on tegemist ehk millegi tõsisema kui lihtsa külmetuse ja köha-nohuga ning kas on tarvis retseptiravimeid. "Kindlasti soovitan arstile pöörduda võimalikult kiiresti, kui haigestub laps. Samuti siis, kui röga ja ninasekreet muutuvad halvalõhnaliseks või kui tekib hingeldus, raskendatud ja häälekas hingamine ning esineb nii sisse- kui ka väljahingamise raskus," loetleb Kaldoja kiiret sekkumist nõudvaid sümptomeid.

Nende hulka kuulub ka tunne, nagu neelus oleks tugev takistus, nii et ka vesi ei lähe alla. Samuti siis, kui üle 38kraadine palavik on kestnud mitu päeva või kui rindkeres või alaseljas tekib valu. Neil puhkudel on tarvilik kiire ravi arsti järelevalve all.

Üldiselt on Kaldoja sõnul aga nii, et igal inimesel on köhaga võitlemiseks omad, vanaemadelt päranduseks saadud nipid.