Foto: Scanpix
Hea nõu
14. jaanuar 2015, 16:00

Kas osta kosmeetikat apteegist või ilupoest? (1)

Apteegist on võimalik peale ravimite viimasel ajal osta järjest rohkem ka apteegikosmeetikat – mille poolest erineb see tavakosmeetikast?

"Apteegist igapäevaseks terve naha hoolduseks kosmeetikatoodete ostmine veel väga levinud pole. Samas on järjest enam märgata inimeste teadlikkuse kasvu ja apteegikosmeetika ostude tõusvat trendi," räägib Piret Stokkeby, Südameapteegi proviisor.

Küll aga leiavad inimesed tema sõnul kiiresti tee apteeki, kui vajatakse apteegikosmeetikat nahavaevuste raviks ja leevendamiseks. Sagedasemad mured sellistel puhkudel on naha kuivus, kestendus, punetus, sügelus, kõõm, akne, pigmendilaigud või pigmendi puudumine. Ka kaitse päikese eest ja põletusejärgne leevendus, allergilised nähud, mähkmedermatiit, lamatised, kortsud, liigne higistamine jms.

Apteegikosmeetika väärtus ja erinevus võrreldes tavakosmeetikaga seisneb peamiselt tootmises, lähteainetes ja uuringutes. Apteegikosmeetika töötatakse välja koostöös nahaarstide, allergoloogide ja erialaarstide ning teadlastega. Põhilised punktid, mis seda tavakosmeetikast eristavad, on Piret Stokkeby sõnul:

Apteegikosmeetika on kontrollitud. Apteegikosmeetika tooteid valmistatakse ravimitööstuses või kõiki ravimite valmistamise nõudeid järgides. See tähendab, et kosmeetikatooteid valmistatakse aseptilistes (mikroobidest vabastatud) tingimustes. Nagu ravimitegi valmistamise puhul, on ka kosmeetika tootmisel kehtestatud kindlad nõuded ruumidele, aparatuurile, töötajate riietusele ja isiklikule hügieenile, lähteainetele ning pakendile. Seetõttu saadakse äärmiselt puhas toode.

Tootmisel lähtutakse keskkonnasõbralikkusest. Kasutatavad looduslikud toime-, lõhna- ja värvained on taastuv loodusressurss ja ka keskkonda säästvamad kui sünteetilised. Apteegikosmeetika pakendatakse lihtsatesse ja taaskasutatavatesse materjalidesse.

Tooraine on kõrge puhtusastme ja kindla kvaliteediga, põhjalikult uuritud ja kontrollitud. Võimalusel kasutatakse looduslikke tooraineid, ent vahel on vajalikud ka sünteetilised või poolsünteetilised lisaained. Kosmeetikatoodete peamised koostisosad ongi salvialused või lahustid, millele lisatakse kas raviaine või mingit kindlat nahafunktsiooni toetav komponent. Viimased on enamasti kehaomased ained, mis sisalduvad ka normaalselt toimivas nahas. Lisaaineid lisatakse võimalikult vähesel, aga vajalikul määral.

Abiainetele kosmeetikatoodetes on kindlad nõuded. Need peavad olema mittemürgised, -ärritavad ja -allergilised, värvusetud, lõhnatud, samuti sobima teiste abi- ja raviainetega, samas olema heaks lahustiks ravi või toimeainele, ei tohi muuta naha loomulikke omadusi (pH, niiskusesisaldust). Peale selle peab puuduma mitteennustatav toime, peab olema heade kosmeetiliste omadustega – meeldiv, mugav, mitte-määriv, kergelt eemaldatav ja pärast eemaldamist peab nahk olema normaalse funktsiooniga.

Apteegikosmeetikas ei kasutata odavaid sünteetilisi lisaaineid, mis sisalduvad tavakosmeetikas ja mida kasutatakse peamiselt toote mahu suurendamiseks või konservantidena. Enamasti need mitte-kehaomased ained kuivatavad liialt nahka ja muudavad selle loomulikku, nahka kaitsva toimega mikrofloorat. Lisaks ummistavad poore, võivad tekitada allergilisi reaktsioone ning läbi naha imendudes kuhjuvad organismis ja võivad põhjustada tervisehädasid.