Foto: Scanpix
Hea nõu
13. jaanuar 2015, 07:00

Ära unusta talvekülmas nägu kaitsta: parim on looduslik näohooldus

Talvel kipub näonahk olema kuiv ja kahvatu ning põhjus pole ainult õhutemperatuuris, külm vinge tuul kahjustab näonahka tunduvalt rohkem kui vaikne pakaseline ilm. Sestap kehtib kosmeetikute soovitus enne kodunt lahkumist vähemalt pool tundi enne nägu kreemitada igas vanuses inimestele.

Mis näonahaga talvel toimub, nii et vahel parema meelega peeglisse ei vaatakski? Surnumere soolakeskuse kosmeetiku Veronika Veismani sõnul aeglustub külmaga rasunäärmete talitlus, seetõttu muutuvad kõik nahatüübid kuivemaks. See toob kaasa ka tuhmima jume ja tumedamad silmaalused.

Ühest soovitust, mis kõigile nahatüüpidele ühtmoodi mõjuks, pole kosmeetikul siiski võimalik anda: "Kuiva ja tundliku ­naha probleemid talvel süvenevad, rasuse näonaha hooldamine on sel ajal paljuski lihtsam." ­Nahakuivus ja punetav nina kimbutab ka mehi, kuigi nad seda ei tunnista.

Nägu kui elustiili peegelpilt

Et nahk kaotab talvel palju niiskust ning kaitsvat rasukihti, tuleks sel ajal kasutada peamiselt rasvarikkaid kreeme või sobivat õli. Veronika nimetab kõigile kättesaadavat oliiviõli ja mandliõli. Head kaitset ja suvist tervisest pakatavat jumet annab aga näohooldus porgandiõliga.

Ketendama ajab näonaha talvel 30–40kraadine välis- ja toatemperatuuri vahe. Kuna inimene liigub ruumist välja ja tagasi sisse, peab nahk pidevalt temperatuurimuudatustega kohanema. Sestap peaks Surnumere soolakeskuse kosmeetiku Galina Šlabovitši soovitusel talvine päeva­kreem olema vitamiinirikas ja konsistentsilt paksem.

Nii Galina kui ka Veronika sõnul on kaubanduses müüdav valmiskosmeetika areaal väga lai ja erinevas hinnaklassis ning kosmeetikud tuletavad meelde, et alati ei pruugi kõige kallim toode olla soodsamast parem.

Ka on kosmeetikute sõnul nii, et inimese nägu väljendab tema eluviisi: kui palju ta öösel magab, mida sööb või joob. "Jõulude ja aastavahetuse ajal joodud kihisevad joogid ja söödud maiustused kahjustavad näonahka sarnaselt külma ilmaga," ütleb Veronika.

Sestap rõhutavad nii Galina kui ka Veronika, et kes oma tervisest ja heast välimusest hoolib, peab jaanuaris-veebruaris paastu, vaatab üle oma toidusedeli ega istu pool ööd üleval, vaid läheb õigel ajal voodisse. Nii on hommikul ärgates nägu siledam ja silmaalused ei vajagi maskeerimiseks peitekreemi. Veronika tuletab meelde, et riskiteguritest, mis väsitavad, tuhmistavad ning muudavad naise kümme aastat tegelikust vanemaks, on esikohal suitsetamine. See harjumus kahjustab näonahka aasta läbi aastaajast hoolimata.

Näohooldus saagu mõnusaks harjumuseks

Kuidas talvel näo eest hoolitseda? Üldlevinud on soovitus pakaselisel päeval nägu veega mitte pesta ja puhastada seda puhastuspiimaga, eriti peaks seda tegema kuivema nahatüübiga inimesed. Ka soovitatakse peale spetsiaalsete talvekreemide ennast meikida, sest ka jumestuskreemi- ja puudrikiht kaitseb nahka külma eest.

Galina hinnangul eksitakse nahahoolduses kõige sagedamini just selles, et uus meigikiht kantakse puhastamata näonahale. "Ekslikult arvatakse, et ega küll küllale liiga tee, aga teeb ikka küll! Öökreemi ei saa kanda päevasele meigile, nägu tuleb enne seda puhastada. Ja hommikul tuleb esmalt näolt eemaldada öökreemi jäägid ja alles siis kanda nahale kaitsev kiht." Ka tuleks Galina sõnul külmal talvel koorimiskreemist loobuda.

Kosmeetik Galina tunneb muret selle üle, et paljud naised ei oska ei näomaski teha ega oska ka näole kreemi kanda – kreem hõõrutakse jõuliselt ja valede liigutustega kiirelt näkku, nii et nahk nutab sõrmede all. Seetõttu korraldatakse Surnumere soolakeskuses kõigile iluhuvilistele kord kuus tasuta nahahoolduskoolitust, kust saab häid nippe ka koduseks näohoolduseks. Näiteks käepärastest vahenditest – munakollasest, hapukoorest ja kohupiimast – näonaha särama paneva toitemaski valmistamiseks.

Metsamoor Irje Karjus rõhutab, et talvisel ajal ei tohiks näonahka liialt seepide ega koorimisvahenditega kuivatada, sest muidu muutub naha loomulik regulatsioon laisaks ning see soodustab nahakuivust ja tundlikkust ilmastiku suhtes. Irje Karjuse sõnul näitab nahk inimese sisemuse heaolu ja tervist. "Kui seest on organism korras, soolestikus vajalikud bakterid, maks ja neerud puhtad ning töökorras, siis on meie nahk võimeline ise reguleerima oma ainevahetust ning ka puhastuma, kui veidi kaasa aitame." Seega on ka nahal mõistlik säilitada loomulikku happesust, mis reguleerib bakterite levikut.

Sestap läheb just talvel hinda looduslik naturaalne näohooldus. "Taimeürdine näosaun ja kartulipudrumask võib olla peale nahahoolduse lõbus õhtune ajaviide igavuse peletamiseks või ka hea põhjus sõbranna külla kutsuda," kinnitab Irje Karjus, et kodukosmeetika turgutavat mõju võib märgata juba mõne protseduuri järel.

Liiatigi ei lähe kodukosmeetika valmistamine sugugi kalliks, küll aga on nahk pärast selle kasutamist kaunis ning tänulik, et tema eest on kõige naturaalsemal moel hoolt kantud.

Mida soovitab Metsamoor näohoolduseks?

Metsamoor Irje Karjus on 46 eluaastat kasutanud peamiselt taimset kosmeetikat, tema nahk on tänu sellele heas seisus ja toonuses.

Et paarikümne viimase aastaga on kogunenud omajagu teadmisi, kuidas taimemaailma oma naha ja keha hooldamiseks appi võtta, jagab ta neid meelsasti kõigile. Nii on võimalus neil, kes soovivad Irje Karjusega silmast silma sel teemal aru pidada, teha seda Metsamoori taimekosmeetikaõhtul eeloleval neljapäeval kell 18 Tervise Kodu kooli ruumides (Tähtvere 4, Tartu).

Et Irje Karjus teab, mis on vajalik hea jume säilitamiseks ja hoidmiseks, toob ta siinkohalgi välja näonahahoolduse ABC.

Piisavalt pikk ja rahulik uni on naha esimene sõber. Kui sa end välja ei maga, on seda hommikul näost kohe näha.

Joo päevas piisavalt palju puhast kvaliteetset vett, vastavalt oma kehakaalule ja vajadusele. Irje Karjus on väga liikuv inimene, tema joob päevas puhast vett keskmiselt 1,5–2 liitrit.

Nahka puhastab Metsamoor lilleveega – raudrohu, melissi ja musta sõstraga. Hästi mõjub nahale ka saun või niinimetatud näosaun ehk näole tehtud aur. Näosauna tegemiseks võta 2 spl pärnaõisi, 2 spl raudrohtu, 2 l vett. Aja vesi kausis keema ja lisa taimed. Istu nii, et nägu on kausi kohal ja kata pea rätikuga (nii et rätik ulatuks üle kausi). Püsi nii kümme minutit. Näosauna võid teha ka inhalaatoriga, kuid sel juhul peaksid taimedest tegema tõmmise ja panema selle inhalaatori veeanumasse. Pärnaaur mõjub nahale rahustavalt, raudrohi parandab naha verevarustust.

Kord kuus koori nahka näiteks kaerakliidega. Kes talub soola, võib kasutada ja meresoola- ja meesegu.

Õhtul võib näo puhastamiseks kasutada näoteed, taimetõmmis säilib külmkapis nädal aega. Näotee valmistamiseks võta 1tl angervaksaürti 0,5 tassi vett, 0,5 tl mett. Pane angervaksaürt tassi ja vala peale keev vesi. Lase viis minutit tõmmata. Sega hulka mesi. Määri vatitupsuga nahale (nägu, kael, dekoltee).

Kodus saab valmistada nahale ka kaitsva ja toitva salvi, mida võib määrida ka silmaalustele. See salv on väga mõjus ka naha talviseks kaitseks külma eest. Selle salvi valmistamiseks võta 0,25 l linaõli, 50 g mesilasvaha, 2 spl nõgese-, raudrohu- ja kummelisegu. Pane taimed sooja õli sisse, kuumuta veevannil, kurna ja lisa vaha. Hoia veevannil, kuniks vaha sulab ja villi siis kreemipurki.

Aeg-ajalt on nahka hea toita. Metsamoor soovitab talviseks toitvaks ja head jume taastavaks maskiks kartulipudrumaski. Selleks võta üks kartul ja pool klaasi piima. Lõika kartul neljaks ja keeda piimas pehmeks, tambi ühtlane mass. Kanna näole, hoia 15 minutit ja pese leige veega maha.