Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
13. jaanuar 2015, 12:45

Piim turgutab pärast trenni keha spordijoogist paremini (4)

Jood pärast trenni spordijooki ja tunned end veidi raskelt? Vaheta spordijook välja piima vastu, soovitavad teadlased!

Piim ja piimasaadused on teadlaste hinnangul spordijookidele nimelt heaks alternatiiviks, sest selles leiduv naatriumi, süsivesikute ja valkude tasakaal aitab treeningust samuti edukalt taastuda, kirjutab Time.

Väljaandes Applied Physiology, Nutrition and Metabolism avaldatud uuringus jälgiti 15 mehe keha reageeringut pärast seda, kui nad olid erinevatel päevadel sõitnud neli korda jalgrattaga ning joonud pärast seda lehmapiima, sojapiima, piimatooteid ja Powerade´i spordijooki. Toitainete sisalduse ja hüdratsiooni kindlakstegemiseks võeti meestelt vere- ja uriiniproovid.

Selgus, et kõik piimapõhised joogid leevendasid vedelikupuudust paremini kui spordijook. Samuti tundsid mehed piimas sisalduvate valkude tõttu pärast piimatoodete tarbimist, et nende kõht on täis rohkem kui pärast spordijoogi joomist. Mõnedel meestel tekitas piim siiski ka puhitustunnet, kuid vedelikupuudus ei kimbutanud neidki.

Kas piima või spordijoogi asemel võiksid nemad ehk juua puhast vett? Teadlased nendivad, et siiski mitte, kuna tavalise vee joomine pärast suurt koormust tekitab kehas naatriumitaseme langust ning see võib viia veelgi suurema vedelikupuuduseni.