E-sigareti aur ei pruugi olla ohutu.Foto: KAAREL TIGAS
Keha
14. jaanuar 2015, 09:03

E-sigareti aur suurendab riski haigestuda hingamisteede nakkustesse (1)

E-sigarettide aur võib tõsta noorte riski haigestuda hingamisteede nakkustesse. Seejuures ei ole vahet, kas sigaretis kasutatav vedelik sisaldab nikotiini või mitte.

Sellele tulemusele jõudsid teadlased, kui uurisid surnud laste kopsudest võetud koeproove ja lasid neil olla e-sigareti auru sees, vahendab health24 ajakirjas PLoSOne avaldatud uurimust.

Ilmnes, et e-sigareti aur kahjustas koedoonoritelt võetud kopsukudede epiteelrakke, need on organismis aga hingamisteedele esimeseks kaitseliiniks. Pärast e-sigareti auruga kokku puutumist muutusid hingamisteed näiteks kõige sagedasemale külmetushaiguste põhjustajale ehk rinoviirusele vastuvõtlikumaks.

Seejuures on karm tõde see, et epiteelrakke kahjustas nii nikotiiniga kui ilma nikotiinita e-sigareti vedeliku aur.

See tulemus on äärmiselt oluline olukorras, kus e-sigarette reklaamitakse kui ohutumat reklaami traditsioonilistele sigarettidele ja kui võimalikku abivahendit suitsetamisest loobujatele.

Kuigi e-sigaretitootjad on juba avaldanud uuringu osas oma pahameelt väitega, et katsed on tehtud laboritingimustes ja rakkudega, mitte tervete inimestega, panevad teadlased südamele, et ka e-sigaretiga tuleks piiri pidada, sest selle tõmbamine ei pruugi olla sugugi nii ohutu kui reklaamitud.