Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
14. jaanuar 2015, 12:09

Stress kimbutab? Kontrolli e-posti harvem! (1)

Kui sageli on päevas mõistlik e-posti kontrollida, et see ei mõjutaks inimese heaolu, on veel vaieldav. Küll aga on kindel, et mida vähem inimesed oma e-posti kontrollivad, seda vähem stressi neil on.

Hiljaaegu küsitleti Ameerikas 503 inimest ning ilmnes, et kolm neljandikku neist vastas sissetulnud meilidele tunni aja või isegi vähema jooksul pärast nende saamist. See ajendas teadlasi läbi viima kahenädalast uuringut Kanadas 124 täiskasvanuga.

Uuringu käigus jaotati vaatlusalused kahte rühma, kirjutab New York Times. Esimese nädala jooksul kontrollis esimene grupp oma e-posti vaid kolm korda päevas, teise gruppi kuulujad tegid seda nii tihti, kui soovisid. Teisel nädalal vahetati grupid ära. Seda võimaldamaks võrrelda, kuidas tunnevad ühed ja samad inimesed end e-posti vähem või sagedamini kontrollides.

Ilmnes, et inimesed olid vähem stressis, kui kontrollisid oma e-posti harvemini. Kuid teadlased leidsid ka, et suuremale osale uuringus osalenuile osutus e-posti kasutusharjumuste muutmine keeruliseks. Enamikul oli raske oma e-maile kontrollida vaid mõni kord päevas, kuigi sage e-posti kontrollimine pärssis nende ülejäänud tegemisi.

Teadlased rõhutavad uuringule viidates, et kuigi kiusatusele e-posti pidevalt kontrollida on raske vastu panna, aitaks just see stressi vähendada. Ja kuigi tasakaalu mõistlikkuse ja vajalikkuse vahel on keeruline leida, on see rahulikuma meele nimel seda väärt.

Miks mitte lisada sellest lähtuvalt aasta alguses antud lubaduste nimekirja veel üks?