Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
14. jaanuar 2015, 14:05

Mida teha, kui rinnapiima on liiga palju? (2)

Kui värskel emal rinnapiima ei jagu, võib rinnapiima üleküllus tunduda tõeline õnnistus. Kuid neile, kellel rinnapiima on liiga palju, võivad sellega kaasnevad probleemid eriti imetamist alustades, olla tõsiseks komistuskiviks.

Reeglina kujunevad kujunevad piimakogused välja vastavalt sellele, kui palju beebi sööb. Mida tihedamini last imetada, seda rohkem piima toodab ema ning seda paremad on piimavarud, kirjutab portaal Bellybelly. Tavaliselt kujunevad kogused lapse vajadusele vastavateks 4.-6. elunädalaks. Kui tegu on ületootlikkusega, ei mängi lapse söögiaegade tihedus või tarbitud kogused mingit rollli, sest piima lihtsalt on liiga palju.

Kuidas ületootlikkust ära tunda?

Kui piima on liiga palju, võib beebi:

* piima kurku tõmmata ja imetamise ajal läkastada, piim võib lekkida ka lapse suust või ninast,

* rinnast eemale tõmbuda ja söömise ajal püüda õnnetult rinnaga niiöelda võidelda,

* esmalt kiiresti söömisega ühele poole saada, kuid üsna ruttu uuesti näljaseks muutuda,

* olla rahutu, sest kõhus on palju gaase ja oksendada tihti,

* harva imetades lähedust otsida ning mitte kunagi rinnal uinuda,

* väljutada rohelist ja limast kakat.

Ema võib tunda:

* et rinnad on kogu aeg piimast pingul ja pakitsevad,

* et piima lekib pidevalt,

* et piimajuhad ummistuvad ja seetõttu tekib pidev rinnapõletik,

* et beebi nagu püüaks rinda valusalt hammustada,

* et rinnanibud on pärast imetamist moondunud ja valusad.

Kui sind kimbutab mõni üksik neist sümptomitest, ei pruugi tegemist olla liigse piimatootlikkusega seonduva probleemiga. Kui aga sina ja beebi kogete mitmeid nendest sümptomitest ühekorraga, on tõenäoline, et kannatate mõlemad piima ületootlikkusest põhjustatud probleemide all.

Hea uudis on see, et beebi kasvades saab ületootlikkusest üha väiksem mure. Ehk siis - ületootlikkus on ebamugav, kuid pole paratamatu. Ajasse rahulikult suhtudes leiad enda ja oma beebi jaoks sobiva tasakaalu.

Mida teha, et piimakoguseid ühtlustada ja imetamist nauditavamaks muuta? Selleks kaheksa nippi.

* Imeta sageli. Kuigi võiks arvata, et see mõjub vastupidiselt, võib sellest abi olla näiteks rohelise ja limase kaka probleemi lahendamisel. Sagedased söögikorrad hoiavad ära ka piimajuhade ummistumise. Imeta beebit iga tunni aja tagant.

* Ole lapse asendi ja imemisvõtte suhtes tähelepanelik. Ületootlikkuse korral on beebil rohkem abi püstistest asenditest. Samas võib ka poolpikali asendites imetamine võib ületootlikkuse puhul hea olla, sest nii töötab gravitatsioon sinu kasuks. Kui beebi imeb rinda, tuleks veenduda, et lapse imemisvõte on sügav ja asümmeetriline, see aitab nibuvalu leevendada.

* Lase lapsel otsustada, kui pikad on söögikorrad. Anna beebile rinna vahetamise asemel teatud aja tagant võimalus rahulikult ühe rinnaga ühele poole saada. Kui laps lõpetab, alles siis paku teist rinda. Ületootlikkuse puhul eelistavad beebid tihti süüa ühe söögikorra ajal vaid ühest rinnast. Et teine rind üleliia ei pakitseks, lüpsa sellest pisut piima välja, kuid mitte liiga palju  – nii süvendad sa ületootlikkuse probleemi.

* Välista terviseprobleemid. Tee kindlaks, et lapsel ei oleks mõnd terviseprobleemi, mis võiks põhjustada tema võimetust piimakogustega toime tulla. Imetamisraskusi võivad kogeda beebid, kellel on probleeme näiteks reflukshaiguse, keelekida või hingamisega.

* Proovi perioodilist imetamist. See tähendab, et sa söödad last teatud aja jooksul vaid ühest rinnast. Alusta kolmetunniste perioodidega. Kui laps on selle kolme tunni jooksul näljane, toida teda sellel perioodl samast rinnast. Siis vaheta järgnevaks kolmetunniseks perioodiks teisele rinnale ja toida last ainult sellest rinnast. Teise rinna pakitsemist võid leevendada lüpsmisega, kuid ainult nii vähe, et vabaneda ebamugavustundest. Kui olukord seda meetodit kasutades mõne päevaga ei parane, võid perioode pikendada. Mõned emad on sellest meetodist leidnud abi alles siis, kui periood on kasvanud 12 tunni pikkusest.

* Proovige rinnad perioodiliselt tühjaks lüpsta. See tähendab, et lüpsad rinnad umbes tund aega enne lapse toitma asumist peaegu tühjaks. Ja järgmine kord jälle, kui tunned, et rinnad on piima talumatult täis, nii ei muutu voolav piim lapsele ebamugavaks. Kui sa oled seda teinud paar päeva järjest, võiks piimatootlikus ühtlustuda.

* Otsi abi kapsalehtedelt. Kuigi teadlased seda ei kinnita, soovitab rahvameditsiin kapsalehti piimakoguste vähendamiseks. Selle kasutamiseks pese paar tervet kapsalehte, eemalda kõva juureosa ja aseta need rinnahoidjasse seniks, kuni need närtsivad. Seda soovitatakse teha 20 minutit korraga kolm korda päevas. Hoia siiski silma peal, et rinnapiimakogused kapsalehtede kasutamise tagajärjel liigselt ei vähene.

* Otsi abi ravimtaimedelt. Piimakoguste vähendamisel võib abi olla salveist, jasmiinist ja piparmõndist.