Nahaärrituse korral püüa see esmalt maandada ja alles siis hakka nahka toitma. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. jaanuar 2015, 17:19

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Ma olen nii tundlik... (1)

Kisub, punetab ja torgib. Tahaks rahu! Tundlik nahk on mõistatus. Seda aitab lahti mõtestada Decléori ja Carita kosmeetik Katrin Toonela.

Nahk jutustab kolm lugu sellest, kuidas tema ümber toimuv teda mõjutab. 

1. Tuulelugu

See on õudne, mis külm minuga teeb! Kui veel tuul välja ilmub, läheb tõeline põrgu lahti.

Lisaks ei saa ma aru, miks ta peab pidevalt just mööda Liivalaia tänavat jalutama. Ta ju teab küll, et õhusaaste on seal Tallinna suurim. No ja sealt otse konditsioneeritud kontorisse ja ninapidi arvutisse, mõni ime, et ma seal kohe hõõguma hakkan. Kogu see kompott teeb mu enesetunde lihtsalt kehvaks. Ta ju tunneb, kuidas ma kuivan ja kisun, ning mu heast tervest jumest ei saa enam juttugi olla. Olen niigi õhuke, paistan vaat et läbi.

Kosmeetik Katrin Toonela: Nahka ärritavad õhusaaste, tuul, äkilised temperatuurimuutused, konditsioneeritud õhk, UV-kiirgus. Need kahjustavad naha hüdrolipiidkihti, mistõttu nahk muutub kõigele vastuvõtlikumaks ja vabad radikaalid pääsevad nahka ründama.

Nahk palub:
• Kui vähegi võimalik, ära küta tuba liiga kuumaks.
• Vann ja dušš olgu soojad, mitte kuumad.
• Kodus ja kontoris on hea abi õhuniisutajast. Kui suhteline õhuniiskus ruumis on alla 60%, hakkab nahk kuivaks muutuma.
• Kaitse mind korralikult, enne kui välja lähed.

2. Hormoonilugu

Aastaid olin suu ümbert punane ja ketendasin, vahel rohkem, vahel vähem. Mitte ei suutnud kosmeetik seda mõistatust lahendada. Kreem oli hea ja kallis, just tundlikule nahale mõeldud. Hambapasta? Ei! Pesupulber? Allergiku oma! Seega oli ka see põhjus välistatud. Ühel hetkel avastas arst mu omanikul sapipõiekivid. Need tuli välja opereerida. Ja oh üllatust – punetav-ketendav võru kadus kui võluväel.

Kosmeetik Katrin Toonela: Meie organismis toimuvad sisemised muutused on väga tugevad, sageli isegi tunduvalt mõjusamad kui välised. Stress, hormoonide kõikumine, väsimus, emotsioonid (vihastades läheme ju näost punaseks!) mõjutavad meie nahka.

Samuti toit, mida sööme, näiteks liiga vürtsikad toidud toovad puna näkku, sest ergutavad vereringet. Suitsetamine ja alkohol jällegi sillutavad teed vabadele radikaalidele ja laiendavad veresooni.

Nahk palub:
• Palun ilma paanikata!
• Puhka hästi ja maga oma iluuni alati täis.
• Söö mitmekesiselt ja puhast toitu. 
• Kui potentsiaalsete väliste ärritajate mõju on minimeeritud, pea nõu arstiga – kas tervis on ikka korras.

3. Kreemilugu

Sain täna järjekordse šoki. Ja selles on süüdi uus kreem: pealtnäha siidine ja peen, roosat värvi, ja see lõhn – nagu oleks virsikuaeda jasmiinisalu külla tulnud. Mmm… Kõik tundub imeline, aga mitte minu jaoks. Minu päev oli rikutud, sest selle pitsitaja otsa tuli veel üks pruunikas kiht, mis mind tõeliselt endast välja ajas. Ma lihtsalt punastasin, kiskusin ja ketendasin vaheldumisi. Õhtul otsustas ta siis mu ära pesta. Kraaniveega!

Kullake, kas sa tead, kui palju sisaldab meie kraanivesi katlakivi tekitavaid aineid?

Kosmeetik Katrin Toonela: Ka kõige lihtsam kosmeetikavahend, sobimatu näovesi või -piim võivad tundlikul nahal esile kutsuda ärrituse. Üldreegel on, et mida naturaalsem toode, seda parem! Kui nahk on ülitundlik, võivad seda ärritada ka looduslikud koostisosad. Sobivaimat toodet tundlikule nahale aitab leida vaid lõputu proovimine.

Nahk palub:
• Jäta ostmata toode, mis sisaldab alkoholi, säilitus-, lõhna- ja värvaineid.
• Küsi enne kreemi ostmist müüjalt testrit, lihtsalt poes käele määrimine ei pruugi pakkuda täit tõde.
• Esmalt maanda ärritus ja alles siis hakka samm-sammult katsetades naha teisi soove täitma.

Kui nahk on tundlik, proovi neid!

1. Vichy Aqualia Thermal Minerali kreempalsam sobib nii beebidele kui ka vanaemadele. Sisaldab nahka hooldavaid mineraale ja mikroelemente ning kaitsvat oomega-6-rasvhapet.

2. Eisenberg Anti-Stress Treatment on loodud just nahaärrituste lee- vendamiseks ja mürkide eemaldamiseks. Koostises on koos kõik vajalik naha taasta-miseks, niisutamiseks, pehmendamiseks, vabade radikaalidega võitlemiseks ja põletiku ohjamiseks.

3. Eucerin AquaPorin Active Rich aktiveerib tõhusalt naha oma niiskussüsteemi ka sügavamates kihtides, nii et nahk jääb pehmeks, elastseks ja värskeks.

4. Darphin Intral seerum rahustab kohe maha punetava, pitsitava ja ärritunud naha. Hooldab hästi kuperoosset nahka. Sama sarja kreem vähendab tänu rohekale toonile punetust ja aitab peita punaseid laike.

5. Scrinium Vital Remedia SPF 15 on päevakreem, mis leevendab punetust ja võitleb pigmendilaikude, kiheluse ja põletustundega.

6. Esthederm Cellular Concentrate stimuleerib naharakke, mõjutades nende tasakaalu neljal moel: niisutades, sügavpuhastades, rakke üles ehitades ja naha tundlikkust vähendades.

7. Decléor Harmonie Calmi hooldussari on kui pehme aroomteraapia tundlikule nahale. Tänu roosi, puuvilla, liilia eeterlikule piimale ja roosi eeterlikule õlile taastub naha mugavustunne, pehmus ja elastsus ning punetus kaob.

Tundliku naha tõed
• Naha tundlikkus on enamasti püsiv omadus. Paljuski on see päritav.
• Kui nahk on vaid teatud perioodil tundlik, on tegu ärritunud nahaga.
• Ärritusnähud tekivad, kui
• naha hüdrolipiidkihis on puudujääk,
• närvisüsteem reageerib pingeolukorrale (vabanevad aistinguneuronid).
• Tundlik nahk võib muutuda ülitundlikuks, kui pidevat ärritajat ei kõrvaldata ja naha kaitsevõime kaob.
• Kuivem nahk ärritub enamasti rohkem kui rasune, mille väline kaitsekiht on tugevam.
• Talvel on iga nahatüüp kuivem, sest organism magab talveund ja naha rasueritus on aeglustunud. Nahk vajab seetõttu ka rohkem hoolt.