Kõrged kontsad on küll seksikad, kuid tervisele teevad karuteene.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. jaanuar 2015, 11:08

Ettevaatust! Kõrged kontsad kahjustavad põlveliigeseid pöördumatult!

Iga naine on kogenud, kuidas kõrgete kontsadega kingade kandmine väsitab jalgu ja põhjustab pahkluu piirkonnas jala valulikkust. Asi on tegelikult veelgi hullem: iga kord, kui naine kannab kõrgete ülikontsadega jalanõusid, kahjustab ta pöördumatult oma põlveliigeseid.

Stanfordi Ülikooli teadlased leidsid nimelt uues uuringus, et kui naine kannab ülikõrgete kontsadega kingi – alates 8 sentimeetrist – kahjustab ta pöördumatult oma põlveliigeseid ning tulemuseks võib olla osteoartriit, kirjutab The Telegraph. Osteoartriit on haigus, mille korral luid kaitsva kõhre kulumise tõttu tekib liigeste valulikkus ja jäikus. Suurbritannias näiteks kimbutab osteoartriit umbes kaheksat miljonit inimest, sagedamini põevadki seda naised.

Ajakirjas Journal of Orthopaedic Research avaldatud uurimus viidi läbi 14 naisega, kelle põlveliigeseid jälgiti eri kontsakõrgusega jalanõude kandmise ajal. Ilmnes, et põlved on nii kõndides kui seistes seda suuremas paindes, mida kõrgemad on kontsad. Pinge põlvedes kahjustab aga liigeseid ning toob kaasa ravimatut liigesehaigust osteoartriiri põhjustava kõhre kulumise. Kui kõhr luid enam ei kaitse, paistetavad liigesed ja põhjustavad inimesele väga suurt valu. Eriti hull on asi ülekaaluliste naistega, kes armastavaid kõrgeid kontsi – neil mõjub liigestele veel ka raskus ning seetõttu on nad ravimatust haigusest topeltohustatud.

Seda, et stilettod on tervisele kahjulikud, on räägitud juba ammu. Näiteks kinnitas üks teine hiljutine uuring, et naiste liigesed on ohus ka juba siis, kui nad kannavad seesuguseid ülikõrgete kontsadega jalanõusid tund ja kuus minutit järjest.

Teadlased manitsevad naisi kandma mõistliku kõrgusega kontsaga kingi, sest paljudele liigesehaigustele, ka osteartroosile ei ole olemas ravi. Leevendust võib saada valuvaigistitest või steroide sisaldavate vahendite süstimisest otse liigesesse, kulunud liigeseid vahetatakse välja ka proteeside vastu. Ainuüksi Inglismaal vajab aastas põlveproteesi 60 000 inimest.