Foto: TAIRO LUTTER
Hea nõu
19. jaanuar 2015, 10:37

Kas e-ained põhjustavad allergiat ainult lastel? (1)

Viimasel ajal on palju juttu olnud e- ehk lisaainetest toidus – kahjulikest ning vähem kahjulikest värv- ja säilitusainetest. Kas need võivad põhjustada allergianähte ka täiskasvanutel või peab ettevaatlik ja hoolikas olema eelkõige just laste toiduga?

Maie Jürisson (dermatoveneroloog): Värv- ja säilitusained võivad põhjustada ülitundlikkusnähte mõnede allikate andmetel 0,01–0,23% inimestest. Tervetega võrreldes ilmnevad nähud sagedamini astmahaigetel ja kroonilist nõgestõbe põdevatel inimestel, samuti neil, kel on seedeprobleemid.

Lisaainete esile kutsutud vaevused sarnanevad allergiliste haiguste nähtudega, ent nende tekkemehhanism on teada vaid osa ainete puhul. Näiteks aspiriini suhtes ülitundlikest inimestest võib ligikaudu veerandil esineda ülitundlikkust värvaine tartrasiini vastu. Põhjus arvatakse olevat aspiriini ja asovärvide molekulide ehituse sarnasuses.

Ülitundlikkust sagedamini põhjustavad lisaained on asovärvid, bensoaadid, sulfitid ja glutamaadid ning sagedasemad haigusnähud, mida need ained võivad esile kutsuda, on astmahoo tekkimine, sügelev, sageli kublaline lööve, ekseem, oksendamine, näoõhetus, peavalu.

Tervetele täiskasvanutele peetakse lisaaineid ohutuks, ettevaatlik olla või koguni lisaaineid vältida on vaja lastel (suurem ainedoosi ja kehamassi suhe, nõrgem barjäär soolestiku suurema läbilaskvuse tõttu) ja eelnimetatud kroonilisi haigusi põdevatel täiskasvanutel.