Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. jaanuar 2015, 17:37

Lugu avaldati esmakordselt 2013. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Sekeldused teki all - miks asjad ei tööta? (14)

Eestlased ei kipu just meelsasti rääkima, kui voodielus miski sakib. Harv, olematu või korrapäratu seks, rahulolematus enda või partneriga viib paljud paarid isegi lahku. Neid muresid saab aga spetsialisti juures edukalt lahendada! Seksuoloog Imre Rammul aitab paaridel pingeid maha võtta.

Esimene lugu: orgasm ei tule

Jaanus (27) ja Maarja (27) on koos olnud pea kaheksa aastat. Meest häirib, et naine ei saa iga kord vaginaalset orgasmi, ja teda painab, et asi võib olla temas. Probleem on olnud õhus kolm aastat. Nad on sel teemal ka rääkinud. Maarja väidab, et niisama pole orgasm nii hea kui väikse lisaabiga, näiteks keele või sõrmedega. Mees tunneb siiski, et teeb midagi valesti, kui naine vaginaalselt orgasmi ei saa.

Imre Rammul: On üsna palju naisi, kellel on ühel korral rõõm saada vagi- naalne orgasm, kuid järgmine kord naudivad nad hoopis aktivälist stimulatsiooni. Mulle tundub, et tõsist muret ei olegi – naine saab igast asendist-hetkest orgasmi ja probleem on pigem mõlema sundhäälestuses. Põhiline takistus on sageli ülemäärane orienteeritus orgasmi saamisele.

Iga kord ei saa orgasmi ka mehed, aga siis on keskmisel meeskodanikul hea meel partneri rõõmude üle. Kindlasti on esmatähtis suhte iseloom, partneri seksuaalkäitumine, lõhn, maitse – nautige!

Paljudel naistel määrab orgasmi saamise ja selle kvaliteedi vaagnapõhja seisund ja sellest lähtuv suguakti mehaanika. Vaim on tore, kuid keha peaks ka järele tulema. Kui domineerib üksnes kõdisti piirkonna erutuvus, on asendivalikul kasulik jälgida, et suguakti ajal on selle piirkonna erutamine tagatud. Kui tupe- või vaagnapõhjalihased on laisapoolsed, nagu pärast sünnitust võib juhtuda, ei pruugi naine vaginaalset orgasmi kogeda.

Vahel tuleb kõneks mehe suguti suurendamine-pikendamine, kuid siin on võimalused piiratud ja tegelikult mõjutab see suguakti kvaliteeti kesiselt. Esteetiliselt ei pruugi SUUREM ASI olla suurem asi, sest asetseb veidi vale koha peal.

Seksuaalset reageerimist ja erogeenset tundlikkust on võimalik arendada. Vaagnapiirkonna treenimiseks tulevad kasuks Kegeli harjutused ja head on ka teatud võimlemisharjutused, aga inimesed on laisad ega viitsi nendega pikalt tegeleda.

Kõige parem variant on spetsiaalsed tupekuulid. Kvaliteetsed kuulid ei tekita allergilisi reaktsioone, on õige kaalu ja muude omadustega ning neid saab apteegist (Vagitrim). Tupekuule leiab ka sekspoodidest, kus on odavamad variandid, aga need ei pruugi kasutajale alati sobida ega oodatavat tulemust anda.

Paarid võiksid püüda avastada nn G-punkti – ka selle otsimine võib olla omaette väärtus. Rinnanibude ja emakakaela erutamine kutsub esile positiivse biokeemilise reaktsiooni. Otsige!

Teine lugu: seks on valus

Annika (24) ja Sander (28) on aastase lapse vanemad ning leiavad taas aina rohkem aega ka teineteise jaoks. Kuigi aasta on sünnitusest möödas, pole seks ometi see, mis enne lapse ilmaletoomist. Naise tupp ei märgu enam, kuigi tunded on kirglikud ja mees proovib olla võimalikult õrn.

Vahekorra ajal tuleb appi võtta libesti, sest muidu on mehel raske siseneda ja seetõttu on see ka naisele valulik. Lisaks tuleb valida hoolikalt asendeid, et oleks mugavam ja vähem valulik. Kas pärast sünnitust muutub seks veel kunagi endiseks?

Imre Rammul: Eeldusel, et suhe on positiivne ja seksisoov olemas, pole kirjeldatu selles eas tavapärane häda. Põhjuseks võib olla, et eelmäng jääb lühikeseks (mingil seksiviivul tekib paljudel naistel ajutine kuivus), või tarvitab naine mingeid ravimeid. Näiteks võivad selliseid hädasid põhjustada mõned rasestumisvastased vahendid.

Sünnitusjärgsed närvikoekahjustused on tupe puhul vähetõenäolised. Ilmselt on põhjuseks siiski hirm kõrvade vahel, võib-olla valu või rasestumise ees. Sel juhul aitavad tohtrid, aeg ja positiivne kogemus armuelus, aga liiga kaua ei tohiks iseeneslikku paranemist oodata.

Kui kuiv tupp on seotud naise ärevuse ja hirmuga seksi ees, on ka seda võimalik ravimitega parandada.

Kolmas lugu: peenis streigib

38aastane Kristjan on olnud vahekorras paljude naistega, kuid mehe õudusunenägu on juhtunud tõeliselt armunud olles. Seksimisel uue ja talle olulise naisega on enne otsustavat hetke suguliige pehmeks muutunud. Erutus on küll suur, kuid peenis ei erekteeru. Miks peenis niimoodi streikima hakkab?

Imre Rammul: See on üsna tavaline. Kui mees on endale lati hirmus kõrgele seadnud ja püüab olla voodis tubli tegija, siis põlevadki korgid läbi. Laitmatu soorituse soov viib suure tõenäosusega plaanitu nurjumisele. Mis tahes kõhklus kustutab erektsiooni ka järgmistel kordadel. See on niimoodi juba sisse seatud.

Kui tuua paralleele loodusest, võib ette kujutada jäneseid põõsa taga seksimas. Kui rebane mööda läheb, on mõistlik asi pooleli jätta. Keda täna ära ei sööda, see seksib homme jälle, ja seetõttu oleks igati arukas putku panna.

Kui mehel niimoodi juhtub, ei tohi naine mingil juhul nurisema hakata. Mehe hing on sellisel hetkel isegi hellake. Ei tasu ka hoolega lohutama hakata – kui suur tugev mees muutub haletsusobjektiks, on see talle veel lisahoop.

Probleem ongi suuresti selles, et pidevalt mõeldakse sellele, mis allpool vööd toimub. Kui tuleb ette väike apsakas, ei tasu heituda, vaid keskenduda pigem teisele rõõmu valmistamisele. Kellel siis seda ei juhtuks?

Kui aga erektsiooni kadumine kipub korduma, leiab lahenduse ravimitest, mis kas vähendavad ärevust või garanteerivad laitmatu soorituse. Tavapäraselt on neid vaja vaid stardiraskuste ületamiseks.