Lapsed aitavad vanemaid köögis meeleldi, kuid just köögis varitseb neid terve hulk ohte.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
19. jaanuar 2015, 17:02

Milline on kodus kõige ohtlikum paik? (5)

Köök on kodu süda, kus terve pere meelsasti aega veedab. Kuid kahjuks võib köök olla oma teravate nugade, kuumade pottide-pannidega ning igas praos pesitsevate bakteritega ka kodu kõige ohtlikum paik.

Eriti palju ohtusid valitseb köögis laste jaoks, kelle loomupärane uudishimu sunnib neid oma nina igale poole toppima. Ehk kui sa ei soovi traumapunkti püsikundeks saada, on mõistlik läbi lugeda järgmised kümme The Stiri välja toodud punkti ja vastavad abinõud kasutusele võtta.

Pliit. Pea pooled kodused tulekahjud on põhjustatud keetmisest. Selle peamiseks põhjuseks on tähelepanu hajumine ning toidu järelvalveta jätmine. Seega – ükspuha, mis tulel parasjagu pole, hoia sel silma peal. Samuti pliidi ümbruses olevatel esemetel – näiteks käterättidel ja pakenditel – ning ka lastel, kes köögis ringi silkavad.
Ning püüa ka ise toiduvalmistamisel kanda riideid, mis väga ei lendle ja tulle ei satu.

Kõva leib ja sai. Leib ja sai? Tundub kummalisena, kuid süütu ilmega roog on eluohtlikum, kui sa arvata oskad. Nimelt juhtub väga palju õnnetusi siis, kui inimesed hakkavad kõvaks muutunud leiba või saia noaga nüsima, paljudel juhtudel tuleb pärast seesugust õnnetust minna traumapunkti abi otsima.

Puhastusvahendid. Püüa kemikaale täis puhastusvahendid välja vahetada looduslikumate vastu – viimased on ohutumad nii teile kui keskkonnale, samuti on need paljudel juhtudel odavamad ja tõhusamad. Ning kindlasti hoia pesuvahendeid kodus lastele kättesaamatus kohas.

Räpased nõudepesukäsnad. Nõudepesukäsnad on köögis asendamatud abivahendid, kuid samas on need paksult täis kõikvõimalikke tõbesid põhjustavaid baktereid. Et käsn puhtana hoida, pane see aeg-ajalt minutiks mikrolaineahju. Kuid ole ettevaatlik ja jälgi, et käsn niiske oleks. Vastasel juhul võib ta süttida ja nii oled uue ohu küüsis.

Pesemata ja kuivatamata käed. Tehes süüa näiteks toorest lihast või munadest, puutud sa paratamatult kokku kulutulena levivate mikroobidega, mis põhjustavad samuti palju tüütuid haiguseid. Seega – pese käed korralikult puhtaks, et kõik bakterid ei leiaks teed söögi sisse.
Lisaks tasub käsi korralikult ka kuivatada, sest märjad käed muudavad kõikvõimalike purkidega ringikäimise keerulisemaks ja nii võid endale tahtmatult midagi rasket jala peale pillata.

Noad ja terariistad. Köögis on kõige olulisem panna nii noad, käärid kui näiteks köögikombainide lõiketerad turvaliselt oma kohta. Kui lõiketera on lohakil, võib sellega end vigastada ükspuha kes hoolimata vanusest.

Libedad põrandad. Olgem ausad – me kõik oleme köögis veidi kiirustavad ja lohakad. Seepärast on eriti oluline koristada põrandalt kohe kõik, mis sinna kukub. Ja seejärel põrand ka ära kuivatada, sest vastasel juhul jääb põrand libedaks ja igaüks, kes kööki astub, võib õnnetult kukkuda.

Toidu maitsmine. Äärmiselt ahvatlev võib olla lakkuda lusikat, millega just küpsisetainast segatud sai, kuid ohutuseksperdid manitsevad seda mitte tegema. Näiteks keetmata munad või liha võivad sisaldada salmonellat või teisi ohtlikke baktereid ning seesugune maitsmine võib lõppeda haiglas. Seega püüa end tagasi hoida. Ja talitse ka lapsi.

Räpane külmik. Enamik ameeriklasi peseb oma külmikut kord, paremal juhul kaks korda aastas. Vähemalt nii väidab Wall Street Journal. Iga toiduaine jätab külmikusse oma jälje ning nii tuleks seda pesta pärast iga korda, kui midagi on maha pudenenud. Vastasel juhul hakkavad seal elama bakterid, mis asuvad kohe värsket toitu saastama. Seepärast tuleks külmkappi puhastada regulaarselt ja korralikult: pesema peab nii riiuleid, toidukaste, sahtleid, külmiku seinu ja tagaseina. Ainult nii saab kindlustada, et tervisele ohtlikud bakterid seal ei ela.

Mikser. Lapsed armastavad mikseriga tainast segada. Seejuures tuleks väikestel abilistel hoolega silma peal pidada, sest vastasel juhul võivad näpud kiiresti keerlevate otsikute vahele jääda. Samuti peaks lastel enne mikserdama asumist kinni panema juuksed, ka need võivad mikseriotste vahele sattuda.