Foto: Aldo Luud
Uudised
20. jaanuar 2015, 07:00

Kuidas istumine tervist kahjustab (4)

Aastaid on räägitud istumise kahjulikkusest, viidates diivanil telerit vaatavatele meestele. Tegelikkuses on asi hullem ja mõjutab meid kõiki: tervelt 6% kõigist surmadest võib seostada liigse istumisega.

Liiga palju istumist mõjutab nii inimese aju, vereringet kui siseorganeid, tuletab Men’s Health meelde. Seepärast tasub enne, kui hakkad istumise kahjulikust mõjust lugema, korraks toolilt püsti tõusta ja end sirutada.

Istumine teeb su närviliseks

Austraalias läbi viidud uuringutega on leitud, et mehed, kes istuvad tööl rohkem kui kuus tundi päevas, olid 90% suurema tõenäosusega stressis. Nad tundsid end väsinumana, olid närvilisemad ja rahutumad, võrreldes nendega, kes istusid vähem aega. See kehtis isegi siis, kui õhtuti käidi trennis.

See tõstab vähiriski

Tõesti-tõesti. Sakslased jõudsid järeldusele, et inimesed, kes istusid terve tööpäeva ja kauemgi, olid 24% rohkem ohustatud käärsoolevähist kui need, kes istusid vähem.

Seda selgitatakse asjaoluga, et istuvad inimesed ei ole kehaliselt aktiivsed ega kõnni näiteks, et päevas veidigi kaloreid põletada. Viimane aitab hoida ülekaalulisusest, mis teadlaste hinnangul soodustab vähi teket. Samuti võib paksukestel olla madal D-vitamiini tase ning see on samuti käärsoolevähile meeldiv olukord.

Istumine tõstab veresuhkrutaset

Uus-Meremaal läbi viidud uuringu järgi on inimeste insuliinitase oluliselt kõrgem, kui nad istuvad üheksa tundi järjest. See, kui nad enne istumist või selle ajal teevad lühikesi kõndimissutsakaid, ei päästa ka suurt, sest siis hakkab veresuhkru tase kõikuma ja see omakorda suurendab riski haigestuda diabeeti.

Istumine soodustab trombide teket

Taanis läbi viidud uurimuse järgi oli inimestel, kes töötasid istuvas asendis, näiteks bussi- või autojuhtidel, 28% suurem tõenäosus saada kopsutromb, võrreldes nendega, kes said end oma töös ka liigutada.

Sundistumine surub nimelt kinni veresooned ja nii võivad tekkida tõsised veresoonkonnahäired.

Istumine tekitab seljavalu

Oled ju tundnud, kuidas selg ei tunne pärast pikka päeva arvuti taga end hästi ning päevast päeva sedaviisi jätkates on seljavalud kindlustatud. Teadlaste hinnangul piisab juba neljast tunnist istumisest, et selgroodiskid kokku suruda ning selg valutama panna. Õnneks on sellele hädale lihtne lahendus: tuleb püsti tõusta ja liikuda. Teadlased täheldasid, et kui iga veerand tunni tagant oma istumisasendit muuta, ei tee see ka selgroole liiga.