Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
24. jaanuar 2015, 15:45

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Vaigistav vann - kuidas lõdvestuda?

Olgem ausad, suur infotulv segab meid liiga palju. Mõistus on lakkamatult töös, et sorteerida materjali nagu korralikult prügi käitlev pereema. Floating ehk vees hõlju-mine on hea pääsetee pelgupaika, mis leidub sinus endas.

Välisest maailmast ja gravitatsioonist vabanedes taanduvad peale vaimsete pingete ka füüsilised, teab nelja-aastase floatingukogemusega Veiko Lasting.

• Kuidas hõljumine keha ja meelt vaigistab? See on keskkond, mis eraldab meie meeled väliskeskkonnast. Kambris on vaikne ja pime (soovi korral), temperatuur kehatemperatuurile ligilähedane. Selline keskkond lülitab meeled ümber sisemaailma.

Floatinguvannis lebades hakkavad ajulained aeglustuma, jõudes tavapäraselt beetatasandilt madalamatele teeta- (4–8 Hz) ja deltasagedustele (1–3 Hz). See olek sarnaneb sügavas meditatsioonis kogetavaga. Teeta-lainepikkus on värav õppimisse ja mälestustesse, delta-lainepikkus on seotud sügava une ja tervenemisega.

Floatinguseansi järel on aju poolkerad omavahel rohkem tasakaalus ning paraneb koostöö vasaku ja parema ajupoolkera vahel.

• Kellele floatingust kasu on? Floatingu-seanss vähendab stressi, pinget ja ärevust, alandab vererõhku ja aitab lülisamba- või kaelavaevuste korral. Sellest on abi ajavaheväsimuse leevendamisel ning psühhoteraapia täiendusena.

Gravitatsiooni mõju hõlmab 90% kogu kesknärvisüsteemi tegevusest, olles tõenäoliselt üks suurimaid tervisehädade põhjusi – selja- ja jalavalu, lõdvad kõhulihased, liigesevalud ja lihaspinge tulenevad kõik valest kehahoiakust. Kui vabastada aju ja luustik floatinguvannis hõljumisega gravitatsioonist, vabaneb suur kogus energiat, enamik ajust hakkab tegelema meelte ja vaimuga ning suureneb teadlikkus sisemistest seisunditest.

• Millised on vastunäidustused? Epilepsia, lahtised haavad ja kaks viimast raseduskuud.

• Kui tihti protseduuri korrata? Hea oleks tunnipikkust seanssi kogeda näiteks kahe nädala jooksul neli korda ja siis edaspidi kord kuus. Kehal on mälu ning rahu ja lõdvestus saavutatakse hiljem kiiremini.

Floating…

… on lõdvestav hõljumine 33% soolasisaldusega 35kraadises vees, kus inimene ei tunneta oma kaalu ega ümbritsevat keskkonda.

Inimese keha on äärmiselt tundlik ja isereguleeruv enesejälgimissüsteem, mis teeb pidevalt tööd selle nimel, et säilitada organismi homöostaasi – tasakaalu, harmoonia ja stabiilsuse optimaalset seisundit.

Stressi võib defineerida kui meie sisemise tasakaalu lõhenemist, loomuliku homöostaasi häiritust. Floatingu toime on viia keha tagasi homöostaasiseisundisse. Välised stiimulid õõnestavad pidevalt keha ja vaimu tasakaalu – müra, iga temperatuuriaste, mis on kõrgem või madalam meie optimaal-sest kehatemperatuurist, iga uus inimene ning kõik, mida näeme või tunneme, võib homöostaasi häirida.

Kambrisse sisenedes lõpeb aga kohe enese pidev kohandamine väliste stiimulitega ja keha võib pühendada kogu energia normaalse seisundi, s.t tervise, elujõu, entusiasmi ja elurõõmu taastamiseks.

Vannis kasutataval magneesiumirikkal Epsomi soolal on mitmeid vaevusi leevendavaid toimeid. See vähendab lihaspingeid, stressi, migreeni ja valusid, parandab und, keskendumisvõimet, lihaste-närvide tööd ja naha seisukorda ning väljutab mürke.