Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
20. jaanuar 2015, 10:32

Tahke toit beebile: millest alustada? (2)

Lisatoitu võiks lapsele hakata andma 4. ja 6. elukuu vahel, kuna selleks ajaks on lapse seedesüsteem tahkeks toiduks valmis.

Millisest tahkest toiduainest on kõige parem alustada, räägib Triin Proovel, Ella's Kitcheni ja Organix beebitoitude müügijuht.

Tema sõnul on mõned esmase toidu valikud, mis mitmel põhjusel on paremad ja sobilikumad lapsele kui teised. Ta toob välja 5 toiduainet, millega on hea alustada, arvestades nende toiteväärtust, maitset, tekstuuri ja muidugi kodus valmistamise lihtsust. 

Maguskartul on hea algus. Maguskartul on üks maailma kõige toitvamaid köögivilju. See sisaldab palju kiudaineid ja beetakaroteeni, kaltsiumi, rauda, A- ja C- ning isegi E-vitamiini. Madala glükeemilise indeksiga maguskartul seedib aeglaselt, seepärast põhjustab järkjärgulist tõusu vere suhkrusisalduses - see oranž kartulike on üks hea süsivesik.

Maguskartulist ehk bataadist teeb suurepärase esmase toidu selle toitev headus. Seda on lihtne valmistada, küpsetada ning maitseb hea. Lisaks on see kõhule kerge ja ei põhjusta seedehäireid.

Avokaado pehmus. Avokaado on looduse kõige täiuslikum toit. See sisaldab hämmastavat tasakaalu tervisliku rasva, kiudainete, kaaliumi, raua, foolhappe ja isegi E-vitamiini vahel. On öeldud, et kui inimene džunglis eksib, võiks ta ellu jääda just avokaados leiduvate toitvate komponentide tõttu.

Tagasihoidliku avokaado super toiteväärtustele lisaks, on seda lihtne valmistada ning saab teha mõnusa kreemja tekstuuri, mida algajad sööjad kindlasti hindavad. Küpset avokaadot on lihtne hõõruda lapse igemele ja kerge lapsel pisikeste näppudega pigistada. Üks parimaid põhjuseid, miks valida avokaado on see, et seda ei pea küpsetama. Lihtsalt lõika pooleks, eemalda kivi ja kraabi viljaliha välja – oledki valmis püreestama ja sööma.

Kõikvõimas porgand. Mis teed porgandist ühe hinnatuma toiduaine? Seda on kerge seedida, see on meeldiva maitsega ning porgandid on toitaineid täis (beetakaroteen, foolhape, C-vitamiin ja kaltsium). Porgandid on rikkalikud ja kergesti kättesaadavad igal aastaajal ning neid on kerge kodus aurutada või küpsetada.

Beetakaroteen muutub A-vitamiiniks ja selle küllus teebki porgandist kõikvõimsa köögivilja ja suurepärase esmase maitse teie lapsele. Rasvlahustuv vitamiin-A mängib olulist rolli nägemises, kasvus ja arengus; hooldab tervet nahka, juukseid ja limaskesta, immuunsüsteemi funktsioone ja isegi reproduktiivseid funktsioone.

Energiarikas ja toitev banaan. Banaan on täis A, B2, C ja B2 vitamiine ning kaltsiumi ja foolhapet. Üheks kõige tähtsamaks toitaine komponendiks on kaaliumi ja kiudaine sisaldus. Banaani kutsutakse sageli looduse täiuslikuks toiduks, sest see sisaldab piisavalt toitaineid ellujäämiseks.
Aitab parandada maohaavandeid ja neid ära hoida. Samuti aitab lihtsustada soolte tööd ja on kerge seedida. Banaani on kodus väga lihtne valmistada; lihtsalt koori ja püreesta ning koheselt ongi väike eine lapsele valmis. Suurepärane maitse ja kreemjas tekstuur on kindlasti mõnus nauding algajale sööjale.

Kaerahelbed- hea esimene teravili, mida lapsele tutvustada. Kaerahelbepudruga on parem alustada kui riisiga, sest põhjustab vähem kõhulahtisust ja paljud lapsed eelistavad maitse poolest kaerahelbeid riisipudrule. Kaeras on palju kiudaineid, kaltsiumi, valku, rauda ja B-vitamiini.
Kui lapsele kodus putru valmistada, valige helbed, mida on vähem töödeldud, sest nii sisaldavad nad rohkem toitaineid kõhule. Võite ka ise kodus helbeid pulbriks jahvatada ja tulemuseks saate mõnusa sileda kaerapudru lapsele. Lapse kasvades muutub ka tekstuuri ja maitse valik, seal enam piire pole; võite segada jogurti ja mustikad pudru sisse või hoopis datleid, näputäis kaneeli või õunamoosi.