Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
23. jaanuar 2015, 11:37

Twitter aitab ennustada südamehaiguste riski

Säutsumine Twitteris võib alandada stressi, kuid uue uuringu kohaselt aitab Twitter ennustada ka südame isheemiatõve riski. See haigus on maailma enamlevinud varaste surmade põhjustaja.

Pennsylvania Ülikoolis läbi viidud uuringus uuriti avalikke säutsusid ja leiti, et negatiivseid emotsioone edastavad väljendid, näiteks viha, stressi ja väsimuse olemasolule viitavad säutsud olid seotud suurema südamehaiguste riskiga, vahendab Shape. Samas näitas uuring, et positiivsed säutsud ja näiteks sõnad nagu „suurepärane" või „sõbrad" omasid südamehaiguste eest kaitsvat toimet.

Viha, stress ja depressioon on olnud südamehaiguste põhjustajateks läbi aegade, säutsud aitavad nende olemasolu jälgida. Needsamad väljapaisatud negatiivsed emotsioonid võivad ajendada inimest aga ennasthävitavale käitumisele, näiteks alkoholi tarbima, puudulikult toituma ja üksi olema. Need käitumisviisid aitavad jällegi südamehaigustele kaasa.

Psühholoogid ei tahtnud selle uurimusega tegelikult viidata põhjus-tagajärg seostele, vaid võimalusele kasutada sotsiaalmeediat rahvatervise nimel uuringutes. Seega – järgmine kord kui su sõber sulle vihaste säutsudega närvidele käib, lohuta end, et see kõik on rahva tervise nimel.