Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. jaanuar 2015, 13:01

Ohhooo! Valgusteraapia leevendab ka seljavalu

Kes on seljavalu kogenud teab, kui valulik on iga sellega tehtud liigutus. Seepärast polegi ime, kui valutava seljaga inimesed eelistavad jääda voodisse. Nüüd tasub aga külmakott ja valuvaigistid kõrvale heita ning proovida valu vastu hoopis valgusteraapiat.

Nimelt on teadlased selgeks teinud, et seni peamiselt talvemasenduse raviks kasutatud valgusteraapia aitab ka seljavalu vastu, vahendab Shape.

Ajakirjas Pain Medicine avaldatud uuringu järgi piisab seljavalu ja sellega seotud depressioonisümptomite leevendamiseks vaid kolmest valgusteraapia seansist.

Teadlased ei võrrelnud valgusteraapiat päikesevalguse mõjuga. Seljavalu leevendamiseks kasutatud valguse intensiivsus oli 5000 luksi, mis oli umbes pool loodusliku päevavalguse tugevusest. Mõistagi sõltub valguse intensiivsus õues kellaajast ja pilvkattest, kuid selle järgi otsustades võiks ka õues viibimine olla seljavalude käes vaevlevatele inimestele kasulik.

Üks teine uuring on nimelt näidanud, et päikesevalgusel on valu vaigistav toime. Selle käigus uuriti lõikusest taastuvaid patsiente ning ilmnes, et päikese käes taastuvad patsiendid vajasid 22% vähem valuvaigisteid kui pimedas ruumist taastunud patsiendid.

Uuringu autorite sõnul on siiski vaja täiendavaid uuringuid selgitamaks välja, miks ja kuidas valgus seljavalule nii mõjub. Seni on soovitatav lisaks valguse käes viibimisele teha endiselt ka valu leevendavaid võimlemisharjutusi.