Kui toidulisand sisaldab ravimi toimeainet, võib selle tarvitamine olla inimese tervisele ohtlik.Foto: ALDO LUUD
Uudised
23. jaanuar 2015, 16:40

Ravimiamet tuvastas mitmest toidulisandist ravimite toimeaine (8)

Ravimiameti laboris analüüsiti 2014. aastal 23 toidulisandit, mis peaksid tootja väitel sisaldama ainult looduslikke koostisosi. Päris mitmes toidulisandist leiti ravimite toimeainet.

Koostöös Veterinaar- ja toiduametiga võttis Ravimiamet mullu erinevate maakondade apteekidest 9 potentsi tõstva toidulisandi proovi, millest otsiti ravimite toimeaineid (sildenafiil, tadalafiil, vardenafiil ning nende analoogid), mida üsna sageli lisatakse ebaseaduslikult „potentsi tõstvatesse" toidulisanditesse. Analüüsi tulemusena tuvastati ühes toidulisandis sildenafiili analoog (ditiodesmetüülkarbodenafiili), millel on sildenafiiliga sarnane toime. Toidulisandi müük keelati.

Lisaks analüüsiti 2014. aastal veel 10 „potentsi tõstvat" toidulisandit, mis olid Ravimiametisse saadetud määratlemiseks, et teha kindlaks, kas tegu võib olla ravimiga. Neist kolm sisaldasid ravimi toimeaineid (tiometisosildenafiili või tiodimetüülsildenafiili ja tiosildenafiili). Need toidulisandid määratleti ravimina ning neid ei lubatud turustada.

Uuriti ka kahte salenemist soodustavat toidulisandit ning kahte salendavat kohvi. Ühes toidulisandis tuvastati sibutramiin ning ühes salendavas kohvis fenoolftaleiin. Sibutramiini sisaldavate toodete kasutamisel on muuhulgas oluline risk kardiovaskulaarsete kõrvaltoimete (sh infarkt ja insult) tekkeks.