Foto: TOOMAS HUIK
Keha
23. jaanuar 2015, 17:20

Hea uudis kohvisõpradele: kofeiin kaitseb nahavähi eest (2)

Hommikukohvi mitte ainult ei erguta sind, vaid võib uue uuringu andmeil aidata sul end kaitsta ka melanoomi eest.

Sel nädalal ajakirjas Journal of National Cancer Institute avaldatud uuringu kohaselt on kohvijoojatel väiksem tõenäosus haigestuda pahaloomulisse melanoomi ning nende risk sellesse surmavasse nahavähki jääda väheneb iga joodud kohvitassiga, vahendab Everyday Health.

"Leidsime, et neil, kes joovad neli või rohkem tassi kohvi päevas, on umbes 20% väiksem risk haigestuda pahaloomulisse melanoomi," ütles uuringu juhtiv autor Erikka Loftfield, kes on lõpetamas Yale ülikoolist.

Varasemate uuringute järgi võib kohvi joomine kaitsta inimest nahavähi vähem ohtlike vormide eest, leevendades ultraviolettkiirguse kahjustavat mõju naharakkudele.

Nüüd kontrollisid teadlased, kas kohvi kaitsev mõju laieneb ka melanoomile.
Uuringu käigus vaadeldi ligi 447 400 eakat kohvijoojat keskmiselt kümne aasta jooksul.
Uuringu alguses ei olnud kellelgi osalejatest vähki, uuringu käigus panid teadlased kirja kõik faktorid, mis võisid mõjutada melanoomi haigestumise riski. Nende hulgas registreeriti näiteks kokkupuude ultraviolettkiirgusega, kehamassiindeks, sugu, vanus, füüsiline aktiivsus, alkoholitarbimine ja suitsetamisharjumused.

Selle tulemusena leiti, et inimesed, kes jõid igapäevaselt kõige rohkem kohvi, olid melanoomist vähem ohustatud. Ning et mida rohkem kohvi inimene joob, seda väiksem ta risk on. Näiteks inimesed, kes jõid ühe kuni kolm tassi kohvi päevas, oli tõenäosus melanoomi haigestuda 10% väiksem võrreldes nendega, kes kohvi üldse ei jäänud. Vähemalt neli tassi kohvi päevas vähendas riski 20 % võrra.

Samas näitas uuring vaid kohvijoomise seost melanoomi tekkega, täpsemaid põhjus-tagajärg seoseid ei vaadeldud.

Arvatakse, et kohvi kaitsva toime põhjus on kofeiin. Nimelt avaldas kohvi kaitsvat toimet vaid neil, kes jõid kofeiiniga kohvi. Ka varasemad uuringud on näidanud, et kofeiin võib naharakke UVB-kiirte kiirguse eest kaitsta. Samas on ka kahtlusi, et kaitsev toime võib olla ka kohvis leiduvatel antiiksüdantidel.

Siiski paneb Loftfield südamele, et 100% väita, nagu kohv vähendaks riski haigestuda melanoomi, ei saa. Ning isegi selle uuringu andmetele toetudes ei tohiks keegi melanoomi vältida püüdes panustada vaid kohvile. Päikeskaitsekreem, pikkade varrukatega rõivad ning laia äärega kübar kaitsevad melanoomi eest kindlasti kordadest rohkem kui tass kohvi. Sest see on küll kindel, et melanoomi tekkimise peamine riskitegur on päikesega liialdamine ning ultraviolettkiirgus.