Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
30. jaanuar 2015, 17:50

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Saunajooga: higi, venitust ja lirtsu! (6)

Lugu sellest, kuidas ma saunajoogas käisin ja esialgu üldse aru ei saanud, miks seda üldse trenniks nimetatakse ning millega see lavapealne kerge kondiproov kokkuvõttes lõppes.

“Tere tulemast väikesele mini­puhkusele!” Just nii tutvustab treener Tiina Vainio enda välja arendatud saunajooga treeningut, mis saunalembest soome rahvast juba mõnda aega võlunud. Nüüd on eestlaste kord.

Oleme sättinud end Viimsi spaa soolakivisauna rätikutele istuma. “Ma saan aru, et kõlan nagu su ema, aga palun joo, see on selle treeningu juures ääretult tähtis,” sõnab täitsa sprinterivormis Tiina Vainio. Treeneri vorm on inspireeriv!

Me pole veel esimesest soojendus­harjutusest kaugemale jõudnud, aga mina olen kerise kõrval istumisest ligumärg. Püüdlused eri kehaotsi sügava venituse eesmärgil ühendada lõpevad... lirtsti! Ilmselge lollus oli jätta ripsmed tuši­kooriku alla (et puhtast edevusest pildil veidi esinduslikum välja paista) – vesi niriseb oimukohtadest mööda põski alla. Ma ei suuda keskenduda harjutustele ja mõistus ei suuda vastu võtta, et ma üldse trennis olen. Mul on lihtsalt palav, palav, palav ja voolan, voolan, voolan...

Higi teeb töö

Kummutan tublisti vett – poolteise­liitrine toop oli väärt mõte. Aeg-ajalt uurib Tiina, kuidas me end tunneme. Keegi ei kurda, pigem on õhus rahulolevat mõminat.

“Ärge imestage, et pärast seda trenni olete kilo võrra kergem.”

Osa väljendab tunnustavalt rõõmu. Et siis mida? Olen skeptiline – kilo kaotatud vett ei tundu kõige ahvatlevam võit. Kuna saun (üllatus-üllatus) on palav mis palav, vaatab keegi seinal olevat termomeetrit – see näitab pea 60 kraadi. Treener vangutab pead ja ütleb vabandavalt, et seda on tõesti liiga palju (soovituslik temperatuur saunajooga ajal on 50–55 kraadi).

“Võib-olla olete ka kaks kilo kergem.”

Treeningu kuus harjutust saab tehtud. Olen päris läbi – 35 minutit higistamist on teinud oma töö. Tahaks ruttu koju teki alla!

Kuidas saunajooga oli, pärivad uudishimulikud kolleegid ja tuttavad. Raputan pead – ei, see pole minu jaoks. See pole trenn ja mina ei suuda istuda saunas pool tundi jutti! Hing jääb siiski kripeldama. Umbes paari nädala pärast tuleb see taas meelde. Annan uue võimaluse? Olgu!

Teine katse

Saunas on mõjus venitada – soojuse toimel muutuvad lihased elastsemaks, liigeste liikuvus paraneb ning nii muutub venituse mõju sügavamaks, selgitab Golden Clubi peatreener Gina Laagus.

“Sulatame stressi ära,” ütleb Gina mõnusmahedal häälel ja rännak algab. Käed kotkaasendis, kerepainutused ette – tunnen harjutust, tunnen mõju – abaluu piirkond, kus kükitab juba mõnda aega üks pingekoll, hakkab vabanema.

Kõhu­lihaste proovile­panek istudes, end saunalaval sirgetele kätele surudes ja jalgu maast lahti tõstes (kes suudab, surub jalad sirgelt ette) on tõeliselt magus pingutus. Ka poolküki hoidmise ajal päkkadele tõus annab reitele signaali pingutada.

“Sinus on sees veel palju,” tõdeb Gina, kui kerepööret tehes rinnalihaseid ja külgi venitan. “

Ja mida aeglasemalt ja sügavamalt hingad, seda kauem elad,” sõnab Gina. Tunnen, kuidas mu silmad iseenesest kinni vajuvad ja sellisesse asendisse kogu trenniks jääda tahavad. Rohkem higistama hakkan alles trenni viimases kolmandikus. Temperatuuri­näidikul on 53 soojakraadi.

Gina Laagus pakub välja võimaluse kombineerida saunajoogat mõne muu treeninguga, mis pole väga pikk ega intensiivne. Näiteks teha enne pool tundi kerget spinningut või mõnd keha ja meele treeningut. Mul on siiski hea meel, et ma saunajoogat uuesti proovisin. Küll aga tundub, et treening meeldiks ehk rohkem saunasõpradele kui joogafännidele. Mul peaks tunni aja pärast hakkama koosolek... kui oleks valida, valiksin voodi...

Minu tähelepanekud
• Häälesta end saunalainele!
• Ära planeeri saunajooga järele selliseid tegevusi, kus mõistus peab lõikama või jalad sprintima.
• Joo enne saunajoogat vähemalt liiter vett. Joo ka trenni ajal!
• Jälgi sauna temperatuuri, kui see on liiga kuum, istu madalamale.