Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. jaanuar 2015, 09:22

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Nahk kisendab: palun juua!

Nahk on ühenduslüli väliskeskkonna ja organismi vahel, samas on tema ülesanne ka organismi kaitsta. Kõige enam teeb muret naha liigne kuivus – kuival nahal tekib kergesti ärritus, ketendus ja infektsioon.

Nahk võib muutuda kuivaks, kui tema füsioloogiline tasakaal on häiritud ning kaitse­barjäärina toimiv hüdrolipiidkiht saab kahjustada. Tähtis on, et naha pinnal ja rakkude vahel paikneksid õige koostisega lipiidid ja vett siduvaid aineid oleks piisavalt. Kuiva naha korral on oluline võidelda nii sümptomite kui ka põhjustega. Naha kuivust põhjustavad õhutemperatuur, kliimaseadmed, keskküte, päikese­kiirgus, pesemine valede pesuainetega või liiga sageli, allergilised haigused, suhkruhaigus, psoriaas, ihtüoos, ka mõningate ravimite tarvitamine.

Õiget hooldust vajavad nii normaalne kui ka kuivaks muutunud nahk. Peale pealmise kihi on nahka vaja toita ja niisutada ka sügavamalt. Keha­piimasid ehk losjoone, emulsioone, kreeme ja salve eristab üksteisest nende erinev vee ja lipiidide vahe­kord. Kehapiimasid ja spreisid on mugav kasutada, kui niisutust vajavad peanahk või juuksepiir, karvadega kaetud ala või suurem kehapind. Rasvasema koostisega kreemid ja salvid on sobilikumad väiksematele, kuivematele ja nahapaksenditega piirkondadele.

Pesuvahenditest vali heade kaitsvate ja pehmendavate omadustega tooted.

Mis on niisutaja sees?

Toodetesse lisatakse naha taastamise, niisutamise ja toitmise tarvis ning sügeluse, põletiku ja ärrituse vähendamiseks mitmesuguseid aineid.

Fütosteroolid on taimedes leiduvad rasvataolised (lipiidsed) kõrvalained. Need aitavad taastada ja säilitada naha kaitsebarjääri, vähendavad sügelust, leevendavad põletikku ja ärritusnähte, pehmendavad pingul ja kuiva nahka.

Kaeraekstrakti lisatakse põletikku ja ärritust vähendavate, kaitsvate, rahustavate ja niisutavate omaduste tõttu. Sobib ärritunud nahale ning dermatiidi ja ekseemi korral.

Oomega-6- ja oomega-3-rasv­happed aitavad taastada naha kaitsebarjääri, parandavad naha elastsust ning aitavad säilitada niiskust. Neid polüküllastumata rasvhappeid sisaldavad näiteks kanepi ja teiste taimede õlid.

Uurea ehk karbamiid on tugev niisutaja ja seob nahas vett.

Glütseriin kaitseb nahka kuivamise eest.

Allantoiin leevendab sügelust, ärritust ja aitab taastada kahjustunud kudesid.

Sheavõi muudab naha siledaks ja elastseks ning on looduslik UV-filter.

Varemerohtu, saialille ja astelpaju võib samuti nahaprobleemide korral kasutada. Need taimed uuendavad kahjustunud kudesid, leevendavad ärritust, sügelust ja põletikke.

Kolmisruse sobib vannide tegemiseks allergiliste kahjustuste korral.

Niisuta ja rahusta

1. EMOLIUM SPECIAL BODY EMULSION (200 ml). Igapäevaseks nahahoolduseks väga kuivale, karedale ja lõhenenud atoopilisele nahale. Sobilik naha kuivenemist põhjustavate haiguste korral. 

2. XEROLYS 50 EMULSIOON (40 ml). Keratolüütilise ja niisutava toimega nahahooldusvahend sarvestunud nahale.

3. AVENE TRIXERA PEHMENDAV PALSAM ATOOPILISELE NAHALE (200 ml). Rahustav palsam väga kuivale ja atoopilisele nahale. 

4. LINOLA SHOWER AND BATH OIL (200 ml). Vanniõli lastele ja imikutele ning kuiva, kareda ja ketendava naha hoolduseks. Põletiku- ja sügelusvastase toimega. 

5. PALMER’SI KAKAOVÕI (100 g). E-vitamiiniga rikastatud kakaovõi naha pehmendamiseks, armide silumiseks ja kogu keha niisutamiseks. 

6. LIPOLANI KREEM (200 g). Liposoome sisaldav naha niiskussisaldust säilitav pikatoimeline baaskreem. 

7. DECUBAL INTENSIVE’I KREEM (100 ml). Hooldav ja taastav kreem kuivale ja lõhenenud nahale. 

8. EUCERIN 12% OMEGA IHUPIIM (250 ml). Rahustav ihupiim oomega-6-rasvhapetega kuiva, punetava ja sügeleva naha iga­päevaseks hooldamiseks.

9. ATOLYSI EMULSIOON ATOOPILISELE NAHALE (500 ml). Niisutav emulsioon õrnale ja atoopilisele nahale. 

10. A-DERMA EXOMEGA KAERAEKSTRAKTIGA KREEM ATOOPILISELE NAHALE (200 ml). Kaeraekstrakti, oomega-6-rasvhappeid, kuningakepiõli ja B3-vitamiini sisaldav pehmendav, kuivust vähendav, rahustav ja nahka kaitsev kreem täis­kasvanutele, lastele ja imikutele. 

11. TÖPFERI VANNIPULBER BEEBIDELE (250 g). Niisutav ja nahaärritusi leevendav pulber vannivette lisamiseks. 

12. SEBAMED ANTI-DRY IHUPIIM (200 ml). Taimsete fütosteroolidega niisutav, pinget, sügelust ja nahaärritusnähte leevendav kehapiim. 

13. SALCURA DERMASPREY INTENSIVE (100 ml). Toitev ja rahustav sprei psoriaasi, ekseemi, kuiva ja sügeleva naha korral.

14. CANAH KEHALOSJOON (200 ml). Kanepiseemneõli, sheavõid, tsinki ja saialilleekstrakti sisaldav kehapiim tundliku naha õrnaks hoolduseks.