Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
30. jaanuar 2015, 15:56

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Kuidas seksuaalteraapia saab sind aidata? (2)

Seksuaalteraapia aitab igasuguste seksi ja seksuaalsusega seotud probleemide korral, selle eesmärk on luua või taastada hea seksuaalelu.

Seksuaalteraapia tegeleb terve plejaadi nähtustega: vähene libiido, enneaegne seemnepurse, erektsiooniprobleemid, soovimatud seksifetišid, seksisõltuvus, valulik seks ja seksuaalse enesekindluse puudumine. Seksuaal­teraapia aitab paraneda ka seksuaalsusega seotud traumadest. Samuti võib seksuaalteraapia aidata väsimuse ja tugeva stressi tõttu tekkinud intiimprobleemide korral. 

“Seksuaalteraapia on võimalus kõigile, kes soovivad oma intiimhingeelu või hingeintiimelu paremaks muuta,” lausub seksuaalnõustaja ja ämmaemand Christine Kraas. Seksuaalteraapia tegeleb seksuaalse käitumise ja seksuaalsuse tunnetamisega. “See on ka võimalus välja selgitada, kas probleem on üldse probleem või on tekkinud liigsuurest infotulvast, millesse inimene on eksinud.”

Kellele sobib?

Seksuaalterapeut ja perenõustaja Mare Pruks nendib, et seks on meediakanalite vahendusel muutunud ebamaise naudingu sümboliks, justkui kõik tavapärasem ei kõlbakski. Paljudele tekitab enda võrdlemine meediakuvandiga aga kahtlusi.

Funktsionaalsete häirete korral seksis pöördutakse tavaliselt esmalt arsti poole. Mehed saavad erektsioonihäirete, kiire seemnepurske või mõne muu probleemi korral nõu meestearstidelt Tartu Ülikooli androloogiakliiniku filiaalidest Tallinnas, Tartus ja Pärnus ning varsti ka Narvas, vahel ka perearstilt. Meeste seksuaalfunktsiooni parandamiseks on kasutusel mitmeid hästi toimivaid ravimeid.

Naiste mureks on enamasti seksuaalsusega haakuvad tunded. “Naistel on oma günekoloogiga sageli pikaajaline usalduslik suhe, kuid seksiteemadest räägitakse harva,” lausub Mare Pruks. “Ravimit, mida võtta seksuaalse huvi ja naudingu vähesuse või puudumise ning anorgasmia korral, naistele kahjuks ei ole.”

Kõigil neil, kellele arsti konsultatsioonist jääb väheseks, tasub mõelda seksuaalteraapia peale.

“Eelkõige võiksid teraapiast kasu saada paarid, kes soovivad oma suhet värskena hoida või seda parandada, üle saada ebakõladest ja võõrandumisest,” ütleb Mare Pruks.

Määrava tähtsusega on enesearengule pühendumine ja motivatsioon, toonitab seksuaalterapeut.

“On vaja läbi mõelda ja selgust saada selles, miks on muutus suhetes ja endas sel eluhetkel vältimatu, miks enam vanamoodi edasi ei saa. Rahuldust pakkuvam elu ja suhe, sealhulgas ka seks, on enesearengu tulemus.”

Teraapias ei “tehta ümber” mõistmatut ja hoolimatut partnerit, hoiatab Mare Pruks.

“Seksuaalsuse tunnetamine endas, intiimsuses avanemine, enda tõelise mina nähtavale toomine, oma puudujääkidega leppimine, kontrollist loobumine – need on mõned teemad, millega teraapias tegeletakse.”

Ühenduses tunnetega

Naiste ja meeste seksuaalsus on vägagi erinevad. “Teraapias selgitatakse välja võimalused saavutada kooskõla ning otsitakse praktikas mõlemale sobivaid lahendusi,” lausub Mare Pruks. “Selleks soovitatakse uusi lahendusi ka kodus harjutada. Peamiselt käib teraapia siiski kõnelemise kaudu, mille käigus tekib kontakt ja side partnerite vahel. Aidatakse teadlikuks saada oma varjukülgedest, mida on eitatud ja mis takistavad lähedust ja intiimsust.”

Tähtis on oma vajadustest aru saada, tunnetega kontakti leida ning osata oma vajadusi teisele positiivsel moel väljendada, toonitab Mare Pruks. 

Eestis tegelevad seksuaalteraapiaga mitmed psühholoogid-perenõustajad, oluline on uurida, kas nõustaja on läbinud vastava koolituse.