Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. jaanuar 2015, 09:19

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Mida teha, et huuled oleks kogu aeg terved ja ilusad?

Kas teadsid, miks huuled külma, tuule ja päikese käes nii kaitsetud on? Neil pole rasunäärmeid, mis toetava kilbi tagaksid.

> Nahk huultel on imeõhuke – näonahal on rakukihte kuni 16, kuid huultel vaid 3–5. Huuli ei kaitse hüdro­lipiidkiht, karvaudemed ega melaniin, neis pole higi- ja rasunäärmeid. Just seetõttu võivad päike, tuul ja temperatuuri­kõikumised neid karmilt kohelda.

> Huuled on üks õrnemaid kehaosi üldse. Huuled on punased ja tundlikud, sest neis on veresooni ja närvilõpmeid.

> Kui oled proovinud kuivi, lõhenenud ja katkisi huuli turgutada eri pulkade, palsamite ja määretega ning miski pole aidanud, siis mõtle sellele, kas kogu su organism saab piisavalt vedelikku. Kui palju sa jood vett? Kui jood vähem kui 8–10 klaasi vett päevas, võib kogu organism olla suuremas või väiksemas veepuuduses.

> Huultes pole melaniini – pigmenti, mis muudab sind pruuniks, kui päevitad. Melaniin on keha loomulik kaitse UV-kiirte eest ja kuna huultes seda pole, on neil suurem risk päikese käest põletada saada.

> Kuivad ja lõhenevad huuled võivad viidata ka B2-vitamiini puudusele. Katkised huulenurgad annavad märku foolhappe defitsiidist.

> Naera! See trimmib huulenahka ning hoiab nii huuli kuivamast ja lõhenemast.

> Vali niisutaja – mida tihkem, seda parem. Kui oled õhtul hambad ära pesnud, hõõru huultele ja ümber suu niisutajat seni, kuni näed seda. Siis tupsuta palsamit veel juurde, kuni huuled on valged või niisutava toote värvi. Jäta see ööseks peale. Öö jooksul imendub kreem või palsam huultesse, muutes need pehmeks ja niisutatuks.