Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
29. jaanuar 2015, 10:20

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Üks küsimus: millal tuleks ennast kaaluda?

Kui tihti on mõistlik ennast kaaluda, teha kehaanalüüse või mõõta treeningus saavutatud edusamme? Milliseid teste on üldse hea teha?

Vastus (vastas Viktor Eksi, My Fitnessi kaalunõustaja ja treener): Nii treenides kui ka kaalulangetuse ajal on tarvilik end mõõta. Nõnda saame kinnituse, kas valitud tee või meetod on piisav, et eesmärgile lähemale jõuda. Kui number ootusele ei vasta, võiks tulemust enne loobumismõtete mõlgutamist siiski asjatundjale näidata.

Kodused põrandakaalud, mis lubavad kehakoostist mõõta, ei pruugi eriti täpsed olla.

Seepärast on mõistlik koos kehakaalu mõõtmisega alustada kehaosade mõõtmist, nt mõõdulindiga. Eeskätt on oluline vööümbermõõt, see annab infot võimaliku rasvumise kohta.

Treenimisega algust tehes võib keha rasvaprotsent tasapisi väheneda ja lihasmass kasvada, mis tähendab, et kaalunumber justkui ei muutu. Näib, et kaal seisab, kuid tegelikult on areng positiivne. Samuti võib kehakaal päevade lõikes kõikuda suisa mitme kilo võrra, eriti naistel.

Täpsema vastuse annab viimasel ajal spordiklubides üha enam kasutatav bioelektriline impedantsanalüüs ehk kehakoostise analüsaator. See annab ülevaate keha vedelike, luude, lihaste ja rasvkoe kohta, mille põhjal on võimalik teha esialgseid järeldusi ja plaane nii toitumises kui ka treeninguplaanis.

Meetodi miinuseks on mõõtmisele eelnev vedelike tarbimise piirang kolm kuni neli tundi enne protseduuri. Säärast piirangut pole aga ultrahelimõõtmisel. Ultraheli piltdiagnostika võimaldab teha kõige adekvaatsema järelduse nii lihaste kui ka rasvkoe hulga ning ka muutuste kohta.

Kui eesmärk on kaalulangus, on hea, kui oskame loodetava kaalu­kaonumbri jagada väiksemateks eesmärkideks. Vahepeatuste olemasolu korral tundub siht kergemini saavutatav. Need vahepeatused aga peaksidki moodustama sageduse, kui tihti end kaaluda.

Regulaarsus on vajalik kas või meeldetuletuseks, et asjad ei kipuks käest minema. See nn tõehetk ei peaks aga olema hirmutav ebaedu korral. Keegi meist pole eksimatu, seetõttu võib ebaedu korral koostada ka uue plaani. 

Olen soovitanud kodustes oludes maksimaalselt kuni kahenädalast mõõtmistsüklit. Kaaluma peaks reeglina hommikuti pärast tõusmist ning tualetiskäiku. Keerulisemaid mõõtmisi soovitan teha ja tulemusi tõlgendada koos asjatundjaga.

Kaalulangetusel ei tohiks kaalu­numbrist teha omaette eesmärki, kuna suurem ja tähtsam eesmärk on siiski elukvaliteedi ning üldise enese­hinnangu paranemine, samuti rahulolu iseenda ja saavutusega.

Vastas Viktor Eksi (My Fitnessi kaalunõustaja ja treene)