Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. veebruar 2015, 16:02

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Üks küsimus: Kas süüa pärast kuut? (16)

Kas see, kui ma pärast kella 18 ei söö, võib aidata mul kaalu paremini langetada?

Vastus (vastas Gea Simson, My Fitnessi kaalunõustaja ja treener): Et see aitab kaalu hoida või langetada, on müüt. Kui viimane õhtusöök on kell 18 ja järgmine alles hommikul, on toidukordade vahe liiga pikk ning keha ainevahetus aeglustub ja läheb nn säästurežiimile.

Kuna õhtul pole enam suurt energiakulutust, peaks õhtune toidukord olema kergem.

Sobivad köögiviljad, salatid, kana ja kala, kohupiim, kodujuust. Lisaks üks-kaks puuvilja ja tassike taimeteed. Kui õhtusöök on väga energia­rikas või koguseliselt suur, on organismil raske seedida ja see häirib und.

Päeva viimase söögikorra ja une vahele võiks jääda 2–2,5 tundi. Kui viimane toidukord on kell 18, võib juhtuda, et kell 9 või 10 õhtul on kõht juba nii tühi, et ei suuda kiusatusele vastu panna ning nälja peletamiseks näksitakse küpsiseid või šokolaadi.

Päevas peaks olema viis toidukorda, kolm on põhitoidukorrad ja kaks vahepala.

Hommikusöök on tähtsaim söögikord, lõunaks peaks sööma sooja toitu. Tähtis on toidukordade regulaarsus, siis saab süüa väiksemaid toidukoguseid, sest lühemate vahedega ei teki tühja kõhu tunnet.

Kui lähed kella kuueks trenni, peaks korralik lõunasöök olema kella ühe paiku. Ja et mitte minna tühja kõhuga trenni, peaks umbes kella nelja ajal sööma väikese vahepala.

Õhtusöök võiks olla tund kuni poolteist tundi pärast trenni.