Kui sa silmitsed pidevalt oma telefoni, paned nii oma kaela kui selgroo tarbetult pingelisse sundasendisse.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. jaanuar 2015, 10:32

Kuus viisi, kuidas nutitelefon kahjustab su tervist (2)

Iga päev müüakse maailmas rohkem kui 1,8 miljonit nutitelefoni, mis on haaranud inimesed oma sõltvusse ööpäevaringselt. Järjest rohkem uuringuid näitavab, et nutitelefon teeb tervisele pigem kahju kui kasu.

Tuleb ju tuttav ette olukord, et nutitelefon on sul näpus nii söögilauas kui tualetis käies. Seejuures on nutitelefonisõltuvus ohutuim asi, mida telefon sinu tervisega teha saab.

Time toob välja kuus viisi, kuidas telefon kahjustab su tervist ja heaolu.

• Nutitelefoni kasutamine mõjub hävitavalt su kaelale ja selgroole. Nutitelefoni-kael on arstide seas juba täiesti levinud termin. Kui sa silmitsed pidevalt oma telefoni, paned nii oma kaela kui selgroo tarbetult pingelisse sundasendisse. On teada, et inimese pea kaalub keskmiselt viis kilo. Kui pea on püstiasendis ja keha sirge, on raskus ühtlaselt jaotunud. Pidevalt kummargil olles, et silmitseda oma nutitelefoni või tahvelarvuti ekraani, tuleb kaelal kanda kordades suuremat koormust. See tekitab lülisambale täiendavat stressi ning võib viia varem-või hiljem diskide kulumiseni, halvemal juhul on vea parandamiseks vaja operatsiooni.

• Nutitelefon võib nakatada sind viirustega. Isegi need, kes pesevad regulaarselt oma käsi, saavad telefonilt palju rohkem mikroobe, kui nad arvavad. Wall Street Journal viis läbi eksperimendi, mille käigus testiti kaheksat juhuslikku telefoni. Kõik telefonid olid kaetud bakteritega, mõnel neist oli mikroobe rohkem kui WC-potil.

• Nutitelefoni külge ühendatud kõrvaklapid võivad kahjustada su kuulmist. 35% täiskasvanutest ja ligi 60 % teismelistest kuulab muusikat taskuseadmest liiga suure helitugevusega. Rohkem kui 30 % üle 20-aastastest ameeriklastest on juba kõrgsageduslike helide tõttu kuulmislangusega. Seeuures ei oluline, kui kaua muusikat kuulata – tundlikumate kõrvadega inimestel piisab kuulmiskahjustuse saamiseks ka vaid paarist tunnist päevas. Seega – keera muusika kohe vaiksemaks!

• Nutitelefoni kasutamine võib sind viia õnnetustesse. Ohio Ülikooli uuringute andmeil on liikumisel mobiiltelefoni kasutamise ja traumapunkti sattumise seos on tõusuteel. Samuti on telefoni kasutamine äärmiselt ohtlik nii auto- kui rolleriroolis olles. Seejuures ei ohusta kõndides telefoni sõnumite trükkimine mitte vaid liiklejaid, vaid võib sind ka tasakaalust välja viia. See omakorda suurendab õnnetustesse sattumise ohtu.

• Nutitelefon võib kahjustada suhteid. Kuigi sõnumid on kiire ja lihtne viis püsida ühenduses armastatuga, näitavad uuringud, et liigne sõnumineerimine teeb tegelikult suhte haigeks. Uuringud on näidanud, et sms-ides vabandamine või konfliktide lahendamine pakub naisele madalamat suhtekvaliteeti.Ning mehed tunnevad end kehvemini, kui saavad liiga palju sõnumeid. Halvad pole sõnumid, mis näitavad kiindumust kaaslase vastu. Seega võid edaspidigi sõnumiga armastust avaldada, kuid igasugu vaidlused ja arvamusavaldused jäta selleks ajaks, kui kaaslasega kohtud.

• Nutitelefoni kasutamine võib kaasa tuua uneprobleemid. Peaaegu 75% 18-44 aastastest inimestest magab nii, et telefon on haardeulatuses. Paraku mõjub sülearvutite ja mobiiltelefonide ekraanidelt kiirav sinine valgus unele hävitavalt. Valgus, pidevad kirjadest ja sõnumitest teatavad helid ja vibreerimine kahjustavad une struktuuri ja nii tunneb inimene end pidevalt väsinuna. Ühe Rootsis tehtud uuringu kohaselt võib pidevalt maailmaga ühenduses olemise tunne põhjustada stressi ja depressiooni teket. Ehk kokkuvõtteks: kui soovid hästi magada ja välja puhata, hoia telefon oma voodist kaugel.