Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. jaanuar 2015, 13:55

Levinuimad migreeni põhjused: kuidas neid kõrvaldada? (11)

Kuigi mõnikord võib migreeni põhjustada mõni vali heli või väsimus, on reeglina selle taga üks kindel põhjus. Peavalust hoidumiseks on seega parim viis see põhjus üles leida ning kõrvaldada.

Huffington Post toob välja seitse levinumat peavalu põhjustajat ja pakub lahendusi valu peletamiseks. Kui need nipid aita, pea nõu arstiga.

Stressi põhjustatud arvatakse olevat 80 % migreenidest. Stress põhjustab nimelt kortisooli- ja adrenaliinitaseme kõikumist ning selline olukord kehas võib viia valu ja iivelduseni. Stressi tõttu võid kramplikult ka lõua- ja kaelalihaseid kokku suruda, see tekitab kaelavalu ja võib olla pingepeavalu põhjuseks.

Stressist põhjustatud peavalu puhul võib abiks olla mediteerimine, vabastav hingamine, jooga ja massaaž.

Hormoonid. Naistel on täpselt enne menstruatsiooni östrogeeni tase madal, see võib migreene põhjustada. Selline hormoonide kõikumine võib peavalu tekitada ka raseduse ja menopausi ajal.

Kui oled kindel, et su peavalu on põhjustatud hormoonidest, osta käsimüügist mittesteroidne põletikuvastane ravim – näiteks ibuprofeen - ja võta seda kaks päeva enne oodatavat menstruatsiooni algust, kui peavalud on tõenäolised tekkima. Raseduse ajal pead peavalude leevendamiseks nõu küsima arstilt.

Ilm. Kõrgemad temperatuurid kipuvad migreene kaasa tooma, samut võivad peavalu põhjustada muutused õhurõhus.

Siin pole muud soovitust, kui et püüa kuumadel päevadel kõikvõimalikke peavalu põhjustajaid vältida ja hoia valuvaigisti käepärast.

Magamatus. Unetus on enamasti seotud madala seratoniinitasemega. See põhjustab aju veresoonte laienemist ja mõjutab ka kolmiknärvi, peamist migreeniga seotud närvi.

Et peavalu tekkimist vältida, püüa voodisse minna ja tõusta iga päev samal ajal, piira kofeiini tarbimist ja tee regulaarselt sporti.

Parfüümid. Erinevad lõhnad võivad kolmiknärvi panna vabastama peavalu tekkega seotud aineid.

Peavalu ennetamiseks väldi parfüümide või lõhnastatud puhastusvahendite kasutamist. Ja hoia ka eemale poodidest,mis üleliia lõhnavad.

Ere valgus, lambipirnidest arvutiekraani helenduse või päikeseni võivad jällegi mõjutada migreeniga seotud kolmiknärvi.

Peavalu ennetamiseks püüa vahetada liiga eredad pirnid hõõglampide vastu, paigalda arvutile kaitsev ekraan ja piira arvutiga töötamist.

Vale või ebapiisav toitumine. Kõige tõenäolisemad peavalu põhjustajad on toidud, mis sisaldavad aminohapet nimega türamiin, näiteks punane vein ja hallitusjuustud, nitraate, näiteks töödeldud liha või aminohapet nimega fenüülalaniin, näiteks šokolaad. Nimetatud ained põhjustavad veresoonte ahenemist ja laienemist vaheldumisi, selline asi viib aga otse migreenini. Peavalu võib põhjustada ka toidukordade vahelejätmine, kuna aju on veresuhkru kõikumisele väga tundlik.

Peavalude ennetamiseks püüa regulaarselt süüa. Eelista proteiinirikkait toite, need hoiavad kõhu täis ja veresuhkrutaseme normis. Samuti joo piisavalt vett. Võtmeküsimus on selgitada, millised söögid sulle ei sobi ja need enda toidulaualt kõrvale heita.