Uriinipidamatus on väga levinud probleem, mis ei hooli vanusest ega soost - Eestis arvatakse olevat 100 000 kuni 120 000 inimest, kellel esineb seda suuremal või vähemal määral.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. jaanuar 2015, 17:01

Lisatud võimlemis- ja toitumissoovitused!

Uriinipidamatus: ära jää üksi piinlikkust tekitava murega! (6)

„Kuigi inimesed häbenevad inkontinentsusprobleeme ja ei julge neist kellelegi rääkida, on 80% pidamatuseprobleemidest ravitav," julgustab Tartu Ülikooli Kliinikumi närvikliiniku õde Kaja Lestsepp uriinipidamatuse korral kindlasti abi otsima.

Uriinipidamatus on laialt levinud probleem - Eestis arvatakse olevat 100 000 kuni 120 000 inimest, kellel esineb seda suuremal või vähemal määral.

Teada on ka, et uriinipidamatust esineb naistel ligikaudu kaks korda enam kui meestel – iga kolmas naine kogeb oma eluajal uriinipidamatust. Uriinipidamatuse all kannatavate naiste arv suureneb sünnituste arvuga, ligi 10% kolm last sünnitanud naistest on uriinipidamatusega kimpus, samuti kannatavad 20% üle 65-aastastest ning vähemalt pooled hooldusasutuses elavad inimesed Eestis uriinipidamatuse all.

Proovi esialgu end ise aidata

Ehkki uriinipidamatus kui probleem on levinud, häbenevad inimesed sellest rääkida ja ei otsi selle leevendamiseks ka abi. Kaja Lestsepp pani aga Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis toimunud tervislikul neljapäeval töötoas „Uriinipidamatus – kas paratamatus?" osalejaile südamele, et probleemiga mitte tegeledes võib kaasneda suur stress. „80% pidamatuseprobleemidest on ravitav," julgustab ta uriinipidamatuse korral kindlasti abi otsima.

Kui uriinipidamatus on tekkinud, on kergemate vormide korral võimalik ka ise end oskuslikult tegutsedes aidata. Näiteks on olemas spetsiaalsed lõdvestustehnikad.

„Hingake sügavalt sisse ja aeglaselt välja. Lugege samal ajal numbreid ühest neljani ja tagasi, tehes samal ajal kolm-kuni viis kiiret vaagnapõhjalihaste kokkutõmmet, kuniks urineerimistung leeveneb," õpetas ta ühte neist. Pärast urineerimistungi leevenemist tuleks oodata veel viis minutit ning seejärel minna tualetti isegi siis, kui selleks enam vajadust ei tunta.

Lõdvestustehnikat tuleks Lestsepa sõnul harjutada 12 nädalat. Kui selle ajaga mure ei möödu, tuleb pöörduda günekoloogi või uriloogi poole.

Ka aitavad inkontinentsusprobleeme leevendada vaagnapõhjalihaste treening, mida tuleks kasu saamiseks teha vähemalt kolm nädalat, samuti Kegeli harjutused. Kui nende tegemisega mure ei möödu poole aastaga, tuleks samuti kindlasti arstilt abi otsida.
Kindlasti saab Lestsepa sõnul olukorraga paremini toime tulla, kui teada hügieeni- ja toitumisnippe.

Ära nahka pesuvahenditega ärrita

„Kuna uriinis leiduvad ained ärritavad nahka, peaks proovima seda pesuvahenditega mitte teha," rääkis ta, et soov end lõhna peitmiseks pidevalt pesta on igati mõistetav. Lestsepp soovitab vältida igasugu lõhnastatud pesuaineid ja selle asemel pesta end kas intiimpesugeelidega või lihtsalt veega ning lasta nahal kuivada õhu käes. Kui kasutada seepi, siis seda üle kahe korra päevas teha ei tohiks.

Kindlasti ei soovita närvikliiniku õde kasutada abivahenditena hügieenisidemeid, sest need hakkavad lekkima. „Olemas on vastavad inkontinentsustooted, mis on eraldi loodud nii meestele kui naistele, samuti on saab neid valida lähtuvalt oma elustiilist ja kehakaalust," rääkis ta.

Spetsiaalsed sidemed ja pesuvahendid on müügil apteekides ja Inkotoas, kuid arsti ettekirjutusel saab neid Inkotoast ka soodsamalt osta.

Jälgi, mida sööd ja jood!

Ka tuleb Kaja Lestsepa sõnul teha mõningaid ümberkorraldusi elustiilis.

Nii on tema sõnul inkontinentsusprobleemide korral eriti oluline korralikult juua,vähemalt 1,5 liitrit ööpäevas. Põiesõbralikud joogid on näiteks leesika-, peterselli- ja naistepunatee, samuti erinevad c-vitamiinirohked joogid. Kuid enne magamaminekut tuleks joomisest hoiduda kaks-kolm tundi. Kindlasti ei tohiks liialdada kohvi, tee ja gaseeritud jookidega.

Vältima peaks põit ärritavadi toiduaineid: alkohoolseid jooke, tsitruselisi ja nende mahlu, vürtsikaid toite, maisisiirupit, suhkrut, mett, tomatit, kunstlikke magusaineid. „Jõhvika-ja õunamahl on seevastu vägagi kasulikud," kinnitas ta.

Ka on inkontinentsusega nagu paljude teiste tervisehädadega Lestsepa sõnul nii, et kui keha on heas toonuses, ei ole ka tervisemuret. Ehk keha tuleb vormis ja kehakaal normis hoida, siis püsib ka põis paremini vormis.

Kehakaalu vähendamine võib aidata alandada kõhusisest rõhku põiele pingutavatetegevuste ajal. Lestsepa soovitused kehakaalu kontrolli all hoidmiseks on:

• vähenda rasva tarbimist ja toidu energiasisaldust,
• rakenda uusi toitumistavasid, arvestades maitse-eelistusi,
• söö tihti, korraga vähe. Toidu koguhulk ei tohi toidukordade lisandudes kasvada,
• söö vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilja päevas,
• söö aedvilja võimalikult toorelt või koorega hautatult või küpsetatult,
• rakenda söömise kontrollmeetodeid: pea söömispäevikut, kontrolli kehakaalu, einesta regulaarselt, söö aeglaselt,
• et koos kaalu langemisega väheneb energiatarve, ära pöördu tagasi varasemate toitumisharjumuste juurde.

Ka pani närvikliiniku õde südamele, et loobudes suitsetamisest, võib kaduda krooniline köha, mis soodustab uriinipidamatuse teket.

Uriinipidamatuse korral saab head nõu väljaõppinud spetsialistidelt Inkotoast, mis on olemas paljudes Eesti maakondades.Ning kui ise oma murele lahendust ei leia, ei maksa häbeneda minna arsti juurde – enamusele uriinipidamatuse probleemidele on võimalik väga paljude erinevate ravimeetodite seast leida lahendus.