Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. jaanuar 2015, 17:21

Neli tervisehäda, mille toob kaasa öine nutitelefoni kasutamine (1)

Nutitelefonid pidid tooma inimeste ellu paindlikkust, võimaldamaks neil tööd teha ka väljaspool kontorit. Tulemuseks on aga see, et me oleme e-mailide meelevallas ööpäeva- ja nädalaringselt ning see toob kaasa hulgi terviseprobleeme.

Kordame nüüd kõik kooris: panen oma telefoni käest! Kui sa muidugi ei taha just enne teada, millised on need Men´s Health´i poolt välja toodud neli tervisehäda, mis tabavad sind siis, kui sa ka öösiti meile loed.

1. Uneprobleemid. Helesinine ekraanikuma häirib inimese ööpäevarütmi ning vähendab uinumiseks vajaliku melatoniini tootmist. Tulemuseks võib olla krooniline unetus, mis toob omakorda kaasa terve rea tervisehäireid alates rasvumisest. Lisaks: kui sa öösel ei maga, ei jaksa sa ka hommikul tööd teha.

2. Sind varitsevad stress ja depresioon, sest sa oled väsinud. Lisaks on ka sel helesinisel ekraanikumal, mis paiskab meeleolu reguleerimise süsteemid sassi, stressi tekitav mõju.

3. Sa põled läbi. Kui sa ei lülita end tööst välja ja sul on pidev tung vastata kirjadele, ei saa sa magada ja tõenäoliselt põled sa üsna ruttu läbi.

4. Valud. Saksamaal läbi viidud uuringu järgi on öösiti töötajad enim ohustatud erinevatest valudest. Kui sa ei puhka, oled ohustatud peavalust, pidevalt oma nutiseadmeid vahtides ka kaelavalust. Ning mida kauem sa seda jätkad, seda tõsisemad probleemid sind tabavad.

Seega: viimane aeg on panna telefon käest, esialgu kasvõi perega õhtust süües või kinno minnes. Seejärel hakka end telefonist võõrutama, esialgu vaatam meile iga kümne minuti tagant, siis suurenda neid vaheaegu järkjärgult, kuniks oled võimeline juba pool õhtut meile mitte vaatama. Õhtusel ajal vasta tõesti ainult olulistele sõnumitele, teised oodaku hommikuni. Sellest kõigest saadav kasu on üsna kohene: uuringute järgi on inimestel, kes logivad oma meilkasti õhtu jooksul vähem sisse, igapäevast stressi oluliselt vähem võrreldes nendega, kes oma meilide lugemist ei piira.