Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. jaanuar 2015, 13:00

Viis tervislikuna näivat toitu, millest hoia näpud parem eemale (2)

Oled tervisliku toitumise seadnud tänavu oma prioriteediks? Braavo! Aga enne, kui jääda loorberitele puhkama loe, kuidas mõned üsna traditsioonilised tervislikuna näivad road võivad avaldada kehale negatiivset mõju.

Everyday Health toob välja kuus toitu, mis ei pruugi olla tervisele olla sugugi nii kasulikud.

Farmis kasvatatud lõhe. Tehistingimustes kasvatatud lõhedes on palju saasteaineid, neid töödeldakse antibiootikumide ja ka putukamürgiga, mis jõuavad lõpuks ka sinu organismi. Tehistingimustes kasvanud kala on reeglina väiksem ja odavam, kuid sisaldab jällegi rohkem rasva ja polüklooritud bifenüüle ehk aineid, mida on seostatud vähi tekkega. Samas, metsikult kasvanud kalades võib olla kõrgem elavhõbedasisaldus.

Siiski – kasu kala söömisest on suurem, kui toimida targalt. Osta lihtsalt looduslikku kala turult ning eemalda sellelt enne söömist nähtav rasv ja nahk.

Veganburgerid. 2010. aastal tõid Cornucopia Instituudi teadlased oma aruandes välja, et „loodusliku" soja toidud sialdavad tootmisest tulenevate mürgiste ja keskkonda kahjustavate keemiliste ainete jääke. Need on keelatud mahetoidu töötlemisel, kuid ometi kasutatakse neid soja kasvatamisel tööstuse tarbeks.

Neist hoidumiseks jälgi hoolega, mida burger sisaldab. Eelista tooteid, mis sisaldavad soja asemel sojavalku.

Mikrolaineahjus valmistatud popkorn. Paljud mikrolaineahjus valmistatavate popkornide kotid on kaetud perfluorooktaanhappega. See aitab küll vältida, et õli ei leotaks kotti läbi, kuid sedagi ainet on seostatud mitmete vähkkasvajate tekkega. Mikrolaineahi põhjustab nende kemikaalide aurustumist ja popkorni sisse imendumist.

Et neid endale mitte sisse süüa, kuumuta popkorni lihtsalt pannil.

Teraviljabatoonid. Mõned teraviljabatoonid võib sisaldada butüülhüdroksütolueeni (BHT) või butüülhüdroksüanisool (BHA), need ained takistavad rasvade ja õli rääsumist. Euroopa Toiduohutusameti andmeil tekivad nende ainete tarvitamise tagajärjel loomadel maksakasvajad, tekivad loote arengu probleemid, kopsuvähk ja veel mitmed juhedad tõved. Kuigi üldiselt peetakse neid aineid ohutuks, on mõistlik neist lisaainetest oma tervise nimel siiski hoiduda.

Samuti tuleks ettevaatlik olla valgubatoonidega, mis võivad sisaldada sojavalguisolaati – sojaoast keemiliste protsesside tulemusel eraldatud valgujäägid sisaldavad mürgiseid aineid nagu alumiinium, heksaan ja nitritid.

Seega, püüa hoiduda batoonidest, mille koostisosade loetelu on pikk, lohisev ja tundmatu. Eriti, kui sa sööd neid igapäevaselt. Vali näksimiseks batoonid, mis sisaldavad mandleid, kuivatatud jõhvikaid, teisi puuvilju ja pähkleid. Need ei sisalda reeglina palju suhkrut ja rasva.

Pruun riis. Kui tervisespetsialistid soovitavad sageli pruuni riisi valge vastu välja vahetada, siis võib tunduda, et see ongi parim valik. Kuid – hiljaaegu avaldatud uuringud arseeni sisalduse kohta riisis ja riisitoodetes annavad siiski põhjust muretsemiseks. Selgus, et riis on rohkem saastunud kui teised teraviljad, sest see neelab taimekaitsevahenditest mulda sattunud arseeni veest ja pinnasest kergemini.

Eriti mõistlik oleks pruuni riisi söömisest eemal hoida lapsi, sest arseeniga mürgitatud riis võib seda igapäevaselt süües viia neurloogiliste häireteni.

Riisist ei peaks loobuma, kuid seda ei tohiks süüa päris iga päev. Tasakaalustatud toitumine olgu tervisest hoolijate mantra – söö riisi vaheldumisi täisterapasta ja kartuliga.