Kehaline liikumine on eluliselt vajalik kehale ja vaimule. Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
28. jaanuar 2015, 11:29

10 kasulikku nippi kroonilise haigusega toimetulekuks (1)

Toimetulek haigusega tähendab võtta vastutus hakkama saamiseks vajaliku tegutsemise eest ning elada elu võimalikult optimaalselt olemasolevates tingimustes.

Sammud, mida toime tulemiseks ette võtta, võivad erineda inimeseti ja ka oleneda konkreetsest päevast ja nädalast, kuid on mitmeid põhimõtteid, mis on olulised ja fundamentaalsed iga haiguse puhul, tuletab meelde Tartu Vaimse Tervise Hooldekeskus.

Need on:

1. Toitu õigesti. See, mida me sööme, avaldab otsest mõju meie vaimsele ja füüsilisele tervisele. Tervislik toitumine on üks olulisemaid aspekte inimese optimaalseks funktsioneerimiseks ning tervenemiseks.

Kindlasti tuleks vähendada suhkru, kofeiini, rafineeritud toitude ja ebatervislike rasvade tarbimist ning asendada need köögiviljade, täisteratoodete, pähklite ja seemnete, puuviljade ja värske või külmutatud looma- ja kanalihaga.

2. Liigu regulaarselt. Kehaline liikumine on eluliselt vajalik kehale ja vaimule. Treeningu tagajärjel vabanevad kehas endorfiinid, mis toovad kaasa meeleolu tõusu ning aitavad leevendada valu. Regulaarne liikumine aitab vähendada südamehaiguste riski, hoida kontrolli all kehakaalu, tugevdada luustikku ja lihaseid, leevendada depressiooni, viha, stressi ja ärevust ning tõsta enesehinnangut ja enesekindlust.

3. Toida oma hinge. Leia viise, kuidas hoida ja täiendada end spirituaalselt. Osale tegevustes, mis panevad Sind tundma end terviklikuna ja elujõulisena.

4. Osale aktiivselt oma tervishoius. Lisaks arsti nõuannete kuulamisele ja järgimisele, püüa ka ise olla aktiivne oma ravivõimaluste kaalumisel ning ole oma keha ekspert.

5. Suhtle. Aus ja otsene suhtumine tervishoiu spetsialistide, pere, sõprade ja teiste inimestega on aluseks nii vaimse ja füüsilise tervise kvaliteedi säilitamisel kui ka suhetes. Saad parima ravi või hoole siis, kui Su
arstile on selged Sinu sümptomid ja see, kuidas haigus ja ravi Sind mõjutavad.

6. Hari ennast. Õpi kõike, mida Sa suudad, oma haiguse ja valikute kohta. Konsulteeri spetsialistidega, et rohkem infot koguda. Eneseteadlikkus taastab isikliku võimu ja jõu tunde.

7. Hoia rahulikku tempot. Pane prioriteedid paika iseenda energia ja aja järgi. Tee esmalt tähtsamaid ja kiireloomulisemaid asju ning seejärel teisi asju, milleks veel energiat jagub. Pikaajalised eesmärgid jaga sammudeks – luba endale eesmärgi saavutamist väikeste sammude kaupa selle asemel, et tahta kõike ühekorraga.

8. Väärtusta huumorit ja inspiratsiooni. Huumor ja inspiratsioon on head hingele ja immuunsüsteemile ning on vajalikud, et näha asju õiges valguses ja positiivsena. Püüa leida igast päevast killuke huumorit või inspiratsiooni.

9. Hoia lähedasi suhteid. Iga inimene vajab armastust ja toetust lähedastelt. Kroonilise haiguse puhul aitab lähedaste toetus kohaneda muutustega ning toetavad toimetulekut. Kroonilised haigused on kindlasti stressitekitavad ka suhetes ning võivad suhteid seetõttu lõhkuda. Et seda ennetada, leia endale oluliste inimeste jaoks piisavalt aega ning väärtusta neid. Räägi julgelt oma tunnetest ning palu ka lähedastel oma tunnetest Sinuga rääkida. Rääkige avameelselt ja ausalt haiguse mõjust suhetele. Teemat vältides tekitad suhetesse lisapingeid, isegi kui tundub lihtsam rasketest asjadest mitte rääkida.

10. Vähenda stressi. Pole võimalik kõrvaldada elust stressi, kuid püüdes hoida stressitaset minimaalsena ning leides viise, kuidas efektiivselt igapäevaste sündmustega toime tulla, ennetad liigset energiakadu. Kui
võimalik, delegeeri osa vastutusest igapäevastes asjades oma lähedastele. Pole mõtet püüda elada kõige kõrgemate ühiskondlike nõudmiste järgi – oluline on, et end ise hästi tunneksid. Hoia elu lihtne ning naudi lihtsaid asju, mis elul on pakkuda.

 

Kasutatud materjalid: World Federation for Mental Health: Mental Health and Chronic Physical Illnesses; 2010