Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. jaanuar 2015, 17:14

Miks su arst tahab, et sa täna ühe õlle jooksid? (24)

Hea uudis õllesõbrale: sul on nüüd arsti heakskiit juua üks õlu. Iga päev. Üks.

Nimelt selgub ajakirjas European Heart Journal avaldatud uuringust, et üks õlu päevas hoiab riski haigestuda südamepuudulikkusesse madalal, vahendab Men´s Health.

Sellisele järeldusele jõudmiseks uurisid Harvardi meditsiiniülikooli teadlased ligi 15 000 inimese elustiiliharjumusi ja tervist 25 aasta vältel. Nad leidsid, et mehed, kes jõid seitse jooki nädalas, olid 20% väiksema riskiga haigestuda südamepuudulikkusesse võrreldes meestega, kes alkoholi ei tarbinud.

Kuigi selle uuringu tulemused on olulised, et tõenda need teadlaste hinnangul siiski lõplikult, et alkohol südant kaitseb. Küll aga on ohtralt ka muid tõendeid, et mõõdukas koguses alkoholi võib südant kaitsta. Näiteks aitab see hea kaasa kolesterooli tõusule ning hoiab nii arterite ummistumisest, mis teadupoolest on infarkti ja insuldi sage põhjus.

Mõõdukas on alkoholi tarbimine siis, kui naine joob päevas ühe ja mees kuni kaks ühikut. Üheks ühikuks loevad eksperdid ühte pudelit (0,33 l) keskmise kangusega õlut, 12 cl veini, 8 cl kanget veini ja 4 cl viina.

Seejuures peab aga meeles pidama, et mõõdukas on alkoholi tarbimine siis, kui juua igal päeval. Ehk päris kindlasti ei ole mõõdukas alkoholi tarbimine see, kui nädal otsa hoidud joomisest, kuid laupäeva õhtul kallad ühekorraga kurku seitse kokteili.

Nagu ikka, rõhutavad teadlased, et kui te seni alkoholi ei armasta, ei tuleks selle tarvitamisega selle ühe uuringu pärast ka alustada. Ning nad panevad südamele, et kui alkoholi tarvitatakse kolm või rohkem jooki päevas, siis risk erinevatesse haigustesse jääda hoopis suureneb.

Aga üks õlu päevas võib enesetunde heaks teha küll. Mõte, et see kaitseb ka südame tervist, teeb selle eriti mõnusaks.