Töö tolmuimejaga aitab kulutada 90 kilokalorit.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. veebruar 2015, 10:06

Poole sajandi eest olid naised tervemad (14)

60 aastat tagasi olid naised palju saledamad ja tervemad kui tänapäeval. Seejuures ei abistanud naisi ükski imemasin: head vormi aitasid hoida kodutööd.

Ehkki naised usuvad tänapäeval, et elavad eelmistest põlvkondadest tervislikumalt, näitab  ajakirja Prima uurimus vastupidist. Aastal 1953 põletasid naised vähemalt kaks korda rohkem kaloreid kui nende sookaaslased tänapäeval. 60 aastat tagasi oli ka kombeks vähem süüa – keskmiselt 1818 kalori väärtuses, võrreldes tänapäeva 2178ga.

Kuigi seitse naist kümnest väidab end olevat parema tervisega kui nende emad-vanaemad, liiguvad tänapäeva naised hoopis vähem ja söövad  rammusamat toitu. 1950. aastatel võttis suure osa lõunataldrikust enda alla köögivili, nüüd toitub kontorineiu saiadest või hamburgeritest friikartulitega. Varem kulus pereemal kodutöödele umbes kolm tundi päevas ning poeskäigud võtsid aega tunni ümber – seejuures käidi jalgsi. Tänapäeval on naistel igapäevasteks abimeesteks auto, külmkapp ja mikrolaineahi.

Uurinise autorid nendivad, et tänapäeval levinud tüseduse põhjus on väheliikuv eluviis.

Samuti on paljude hädade põhjuseks uurimusest selugunu, et vaid üks naine seitsmest sööb viis portsjonit puu- ja köögivilja päevas, nagu arstid soovitavad.

 

Mis kaitses liigsete kilode eest 50ndatel?

Kodused toimetused 486 kcal

Poeskäik 216 kcal

Toidu valmistamine 180 kcal

Imiku kandmine 126 kcal

 

Mis kaitseb liigsete kilode eest tänapäeval?

Trenn velotrenažööril 288 kcal

Töö tolmuimejaga 90 kcal

Laste autoga kooli viimine 36 kcal

Televiisori vaatamine 32 kcal