On leitud, et 400 mg brokoli põhjal valmistatud toidulisandit aitas fibromüalgiahaigetel vähendada valunähtusid 20% ja leevendada üldist mõju elukvaliteedile.Foto: Terje Lepp
Hea nõu
2. veebruar 2015, 12:48

Mis on fibromüalgia? (4)

Seekord tutvustan lähemalt sellist toesehaigust nagu seda on FIBROMÜALGIA. Varem tunti seda seisundit Fibrosiidi, kroonilise lihasevalu, psühhogeense reuma ja pingemüalgia nime all.

Fibromüalgia on haiguslik seisund, mida iseloomustab krooniline valu ja väsimus lihastes, sidekudede ja kõõluste kiudjates kudedes. Nende nähtudega kaasnevad sageli unehäired, depressioon, väsimus, paresteesiad kätes ja jalgades, üldine lihas- ja liigesjäikus, düsuuria (raskendatud urineerimine), kõhulahtisus (ärritatud soole sündroom), migreen, kardialgia (valu südames), tahhükardia.

Fibromüalgia olemus ja põhjused on siiani ebaselged. Patsiendid kaebavad ebaadekvaatset valutundlikkust, mille põhjustajateks on kesknärvisüsteemi talitluse häired. Selle põhjused võivad olla geneetilised, kombineeritud koos väliste stressifaktoritega.

Mis võivad olla fibromüalgia riskifaktorid:

SUGU: arvatakse,et naistel esineb seda kuni 80% sagedamini kui meestel.
VANUS: esineb 20-60 eluaasta vahel, kuid võib esineda ka lastel.
UNEHÄIRED: unehäirete korral on fibromüalgia tekkimine tõenäoline.
PÄRILIKKUS: tõenäosus sellesse haigusesse jääda on suurem, kui seda esineb mõnel pereliikmel.

ARSTI JUURDE TULEKS PÖÖRDUDA, KUI TEIL ON VALUD ÜLE KOGU KEHA JA NEED KESTAVAD MITU KUUD!

Diagnoosida seda haiguslikku seisundit on keeruline, kuna puudub konkreetne laborianalüüs ja ka röntgenoloogiline leid. Diagnoosimisel on oluline valu kestvus.
1. Valu peaks olema kestnud üle kolme kuu
2. Oluline on valulike punktide olemasolu

Tugev seos on fibromüalgia ja depressiooni vahel. 40% haigetest esineb depressioon ja peaaegu 50% ärevus. Esinevad ka soolestikuprobleemid.Umbes 40-70% Fibromüalgia all kannatavatest inimestest kannatab ka kõhukinnisuse-või lahtisuse, kõhuvalude ja puhituse all.

Pooltel fibromüalgia all kannatavatest inimestest esinevad migreenihood ning pingepeavalud, mis võivad olla seotud kaela ja õlalihaste tundlikkusega. 90% kannatab lõua- ja näovalude all.

Umbes 50 % fibromüalgia all kannatavatest inimestest on ülitundlikud lõhnade, müra, eredate värvide, erinevate toitude ja ilmastikumuutuste suhtes.

Veel võivad esineda:
käte-jalgade tuimus
keskendumisraskused ja meeleolumuutused
valu rinna või vaagna piirkonnas
põieprobleemid
silmade ja suu kuivus
pööritus
paistetavad käed ja jalad

Kuigi jäävaid organkahjustusi selle haigusega ei teki, vajavad need patsiendid ikkagi ravi. Oluline on patsientidele selgitada ja teadvustada,et raviga saab haigust mõjutada. Tavaliselt kasutatakse valuvaigistavaid ravimeid (Aspiriin, Ibuprofeen).
Antidepressantidel on ravis väga oluline roll. Ravisse kuuluvad veel ka lihaseid lõõgastavad ravimid (Sirdalud). Unerohi kuulub samuti ravisse, kuid soovitavalt võiks seda kasutada lühiaegselt.

Oluline, et patsient ka ise enda eest hoolitseks:

1. Leevendage stressi.

2. Magage korralikult, vähemalt 8 tundi ööpäevas ja oluline on ühel ja samal ajal magama minna ja ka ärgata.

3. Regulaarselt liikumine ja trenn. Treenimise algul võib see haigust ägestada, kuid regulaarne treening leevendab fibromüalgia sümptomeid. Hästi sobivad jalgrattasõit, ujumine, vesiaeroobika, jalutamine.Trenni on soovitav teha päevas 30 minutit kuni üks tund ja seda 4-5 korda nädalas. Oluline on treeningu järjepidevus ja stabiilsus.

4. Olge mõõdukas. Tegemiste ja toimetamistega ei tohi tervise „headel päevadel" üle pingutada, hiljem on tervis jälle halvem.

5. Harrastage tervislikku elustiili. Selle all mõeldakse tervislikku toitumist, suitsetamisest loobumist, kohvi tarbimise vähendamist, leida tegevus ja hobi, mis pakub naudingut.
Abi saab ka loodusravist

Magneesium - Pikka aega on teada,et Fibromüalgiat põdevatel inimestel on organismis madal magneesiumitase. Kaltsiumi ja magneesiumi toidulisandite lisamine on vähendanud tundlike kühmude esinemist.

D-vitamiin - selle puudus on fibromüalgia puhul sage, kuid veel rohkem esineb seda ärevuse ja depressiooni all kannatajatel.D-vitamiini abil saab lühiajaliselt vähendada Fibromüalgia nähtusid ja vähendada valu.

Koeensüümid - Uuringute tulemusena on seda ainet fibromüalgiat põdevatel inimestel ligi 40 % vähem,kui tervetel inimestel.Seega selle aine lisamine aitab Fibromüalgiat leevendada.

C-vitamiin ja brokoli - On leitud,et päevas vähemalt 100 mg toidust saadavat C-vitamiini ja 400 mg brokoli põhjal valmistatud toidulisandit aitas vähendada valunähtusid 20% ja leevendada üldist mõju elukvaliteedile.

Teadveloleku ( mindfulness) harjutamine ja jooga - on leitud, et teadveloleku harjutamine aitab parandada fibromüalgiaga patsientidel depressiooni nähtusid ning stressi. Jooga aitab vähendada valu ja kurnatust ning parandada meeleolu, samuti vähendab see stressihormooni-kortisooli taset.

Kokkuvõtteks võib öelda, et fibromüalgia on heaaloomuline haigusseisund,mis ei põhjusta patsiendile kehalisi kahjustusi ega lühenda eluiga.Patsiendid ise saavad oma enesetunde parandamiseks palju ära teha.Ravi on efektiivsem noorematel ja lühema anamneesiga haigetel.

 

Artikkel ilmus ajakirjas ReumaKiri (talv/2014)