Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
2. veebruar 2015, 13:54

Kas inimene peaks vitamiine tarvitama?

Mitmed viimaste aastate uuringud kinnitavad, et vitamiinide ja toidulisandite tarvitamisel pole tervisele mingit kasulikku mõju. Mõned teadlased on lausa hoiatanud nende tarvitamise eest, sest teeb võivad tervisele kasu asemel kahju teha. Kus on tõde?

Fakt on see, et enamus inimestest ei saa pelgalt toidust tarvilikke vitamiine ja mineraalaineid ning multivitamiinide tarvitamine täidab seda tühimikku. Jaanuaris ajakirjas Journal of American College of Nutrition avaldatud uuringu kohaselt on pea 40% täiskasvanutest organismis vitamiinide A, C, D, E, kaltsiumi ja magneesiumi nappus, vahendab Fox News. See viitab, et paljudel inimestel napib organismis toitaineid, mis on tarvilikud haiguste ärahoidmiseks ja tervena elamiseks.

Teine, samuti tänavu jaanuaris ajakirjas Postgraduate Medicine avaldatud uuring viitab sellele, et aastas oleks 68 000 vähidiagnoosi ennetatavad multuvitamiinide tarbimisega. Uuring käsitles küll vaid mehi, kuid pole mingit alust arvata, et uuringutulemused ei laieneks ka naistele.

Sestap oleks vitamiine mõistlik ikkagi võtta – kui tõstad oma kehas vajalike ainete määra, kaitsed end paremini vähi, südamehaiguste, dementsuse ja teiste haiguste eest. Küll aga peaks hoolega vaatama, milliseid multivitamiine tarbida – mitte kõik pole võrdsed. Mõned neist sisaldavad odavamaid ja vähem imenduvaid toitaineid ning mõned koostisosi, mille tarbimisega peaks olema ettevaatlik.

Alljärgnevalt kolm näpunäidet kvaliteetse multivitamiini valimiseks.

Vali kõrgekvaliteetne toode. Tüüpilise multivitamiini etiketti silmitsedes näed, et see sisaldab umbes 100% päevas soovitatavates toitainete väärtusest. Valida tuleks aga sellised vitamiinid, kus toitainete sisaldus on kõrgem kui 100% päevanormist – see võib tunduda küll hullumeelsena, kuid ainult nii tagad, et saad päevaks vajaliku vitamiiniannuse.

Vali vajaliku vitamiini hästiimenduv vorm. Organism ei omasta mitte kõiki toitaineid võrdselt. Näiteks, kui vajad foolhapet, otsi metüültetradüdrofolaati (MTHF), mitte lihtsalt foolhapet sisaldavat vitamiini. Mõlemad vitamiini B9 vormid, kuid MTHF looduslik ja paremini omandatav. Ning D vitamiini puuduse korral eelista D3 D2-le – kliinilised uuringud kinnitavad, et D3 on organismile tõhusam.

Väldi mürgised lisaaineid. Mõned ravimifirmad kasutavad vitamiini katetes värvaineid ja aineid, mis võivada olla tervisele kahjulikud. Sellised on näiteks hüdrogeenitud õlid, kunstlikud värv- ja magusained, magneesiumstearaat (E572) ja titaandioksiid (E171). Vitamiinid peaksid parandama tervist, mitte mõjuma sellele kahjulikult.