Mullu sai 8-aastane Valgamaa poiss Kaido sai lastefondi ja heade koostööpartnerite abiga endale uue elamise.Foto: Lastefond/ERR
Uudised
2. veebruar 2015, 15:18

Lastefond toetab igakuiselt 16 ihtüoosihaiget last

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab ka 2015. aastal ihtüoosi põdevate laste nahahooldusvahendite soetamist. Hetkel saab fondilt abi 16 last, kellest igaühte toetatakse kuni 64 euroga kuus.

„Lastefond toetab neid lapsi seni, kuni riik nende nahahooldusvahendite kompenseerimise üle võtab, mis praeguse seisuga peaks juhtuma 2016. aastal," kinnitab Lastefondi tegevjuht Sandra Liiv. „Kuigi riigiaparatuuri aeglasest toimimisest tulenev kreemide hüvitamise edasilükkumine oli meie jaoks ootamatu ning ihtüoosi põdevate laste edasiseks abistamiseks vajame täiendavaid toetajaid, oleme otsustanud, et ei saa peredele nüüd selga pöörata ning püüame neile heade annetajate abil toeks olla, kuni Eesti Haigekassa selle mure lahendab."

Möödunud aasta aprillis võeti vastu ravikindlustuse seaduse muutmise seadus, mille kohaselt on meitsiiniseadmeteks ka kaasasündinud sarvestumishäirega kulgeva nahahaiguse ehk ihtüoosi raviks kasutatavad nahahooldusvahendid. See võimaldab haigekassal neid haigetele ravimitena hüvitada. Seadusemuudatuse ellurakendumine võtab aga aega ning senikaua, kuni baaskreemid haigekassa toetusnimekirja pole veel lisandunud, toetab ihtüoosihaigeid lapsi jätkuvalt Lastefond.

Ihtüoosihaigete laste toetamist alustas fond 2007. aastal kampaaniaga "Keegi pole seda väärt". Kaheksa aasta jooksul on Lastefondilt abi saanud 20 ihtüoosi põdevat last, keda on kokku toetatud ligi 40 000 euroga. Selle aja jooksul on toetusesaajate hulka pidevalt lisandunud ka uusi lapsi, tänavu näiteks kaks last.

Lisaks sellele, et Lastefond on kompenseerinud ihtüoosihaigetele lastele erinevaid kreeme-salve ja teisi nahahooldusvahendeid, mida nende haigusest kahjustunud nahk vajab suurtes kogustes ning mida Eesti Haigekassa ravikuluna hetkel ei kata, on viimasel aastal aidatud neid ka laiemalt: 8-aastane Valgamaa poiss Kaido sai fondi ja heade koostööpartnerite abiga endale uue elamise, üks ihtüoosihaigeid lapsi kasvatav pere sai uue vannitoa, neli peret uue vanni ning üks laps uue madratsi ja allergiavaba voodivarustuse. Samuti korraldatakse sel aastal ihtüoosi põdevatele lastele laager.

Ihtüoos on pärilik ja eluaegne nahahaigus, mida nimetatakse ka kalasoomustõveks. Haiguse korral on naha sarvkihi rakkude uuenemine kiirenenud või on aeglustunud nende irdumine. Kahjustunud nahka ei ole võimalik terveks ravida, kuid regulaarse ja korraliku nahahoolduse ja ravimite tarvitamisega on võimalik naha seisukorda oluliselt parandada. Haiguse kontrolli all hoidmiseks on vajalikud sagedased duši all käimised ja naha määrimine vastavate salvidega.

Ihtüoosihaigete laste toetamisest ning sellest, kuidas neid aidata, saab lähemalt lugeda Lastefondi kodulehelt.