Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
2. veebruar 2015, 17:12

Kuus põhjust, miks su kaal ei lange vaatamata trennile (3)

Sa sööd hästi, teed korrapäraselt trenni, kuid kaal seisab kangekaelselt paigal ja ei mõtlegi alaneda? Tõde on, et nii söömise kui treeninguga annab kõvasti mööda panna ja need võivadki olla kurja juureks.

Terve keha heaolu saavutamine on elustiil, tuletab meelde Time. Rasv ja kilod kaovad, kui sa tegeled meelepäraste tegevustega. Siis õnnestub sul toitugi suhtuda kui kütusesse, mitte kui emotsioonide lohutajasse või ajatäitesse.

Kui su kilod ei taha aga vaatamata kõigele kaduda, võib põhjuseks olla üks alljärgnevast.

• Sa sööd vale toitu. Kui kaal ei lange, vaata esimese hooga köögi poole. Paljud inimesed keskenduvad energia põletamisel kaloritele, kuid nad ei mõtle läbi, mida nad kütusena tarbivad. Asi on aga karm: dieet on vähemalt 80% lahing. Toiduained tuleks valida lähtuvalt oma keha tüübist, ainevahetusest ja muudest teguritest, samuti peaksid need olema võimalikult naturaalsed.
Söö tärkliserikkaid süsivesikuid (kartul, pruun riis, teravili) raskematel trennipäevadel. Ülejäänutel piirdu proteiinirikaste toitude ja süsivesikuvaesemate toitudega. Väldi liigset leiba, suhkrut ja muud töödeldud kraami. Eelista toite, mille etiketil on võimalikult vähe koostisosi. Rusikareegel on see, et kui sa ei suuda sealt koostisosa hääldada, ei peaks sa seda ka sööma.

• Sa sööd liiga palju. See võib olla üsna sage põhjus. Sa pead veenduma, et su keha peaks põletama kaloreid rohkem kui see tarbib. Jälgi neid iga päev!
Lisaks pea meeles, et sa peaksid sööma vaid siis, kui oled näljane, ja piisavalt aeglaselt, et oleks võimalik peatuda enne, kui kõht saab täis. Tervislik näksimine päevasel ajal hoiab sind ülesöömisest põhitoidukorra ajal.

• Sa teed liiga palju kardiotrenni. Kardiotreening on treeningrutiinis vajalik, sest hoiab südame terve ja kiirendab ainevahetust. Kuid kui annad südamele liiga palju koormust, võib see tähendada probleemi, sest keha hakkab nii salvestama kütusevarusid rasva näol ning suurendab söögiisu, muutes suu tarbetu näksimise või liigsöömise osas vastuvõtlikumaks.

• Sa ei treeni piisava intensiivsusega. Täpset valemit trenni ja tervisliku toitumise osas ei ole olemas – sa pead lihtsalt katseeksitusmeetodil avastama, mis sinu keha puhul töötab. Pea meeles, et see, mis on hea su sõbrale, ei pruugi olla sulle.
Treeningplaani koostades pea meeles, et selle puhul pole olulisim mitte selle kestus, vaid intensiivsus. Mida raskem on treening, seda lühem võib olla selleks kuluv aeg. Õige rasvapõletus algabki alles pärast rasket treeningut.

• Sa ei võta aega taastumiseks. Kõige mõistlikum treeningplaan peaks välja nägema nii, et erinevatel päevadel treenid sa erinevaid kehaosi. Kindlasti peaks aga treeningute vahele jääma piisavalt aega puhkamiseks, see võib olla tähtsam kui treening ise. Puhkuse ajal toimub tegelikult suurem osa rasva põletamisest. Nii et raskele treeningpäevale järgnegu puhkepäev.

• Su kehas on liiga palju stressi. Igasugune treenimine tekitab kehas stressi. Kui sa ei anna kehale piisavalt puhkust, nagu on selle vajalikkust kirjeldatud eelmises punktis, hakkab keha tootma stressihormooni kortisooli. Liigne kortisool lagundab lihast ja pärsib keharasvapõletust. Seega püüa ikka puhata, lisaks vaimsele ja emotsionaalsele tervisele vajab puhkust ka su keha.