Foto: TervisPluss
Keha
8. veebruar 2015, 10:44

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Moodne-vana karvalahing - mida teha? (20)

Tihe ja kiire karvakasv allpool juuksepiiri ei rõõmusta ühtegi naist ja selle vastu astutakse mitmel eri moel. Kes moodsamal, kes vanal järeleproovitud viisil.

Alustagem kahest moodsamast ning ühtlasi kõige pikemat karvapuhtust lubavast meetodist, laser- ja fotoepilatsioonist. Neid tutvustab Medemise ilukliiniku meditsiinialajuhataja Jevgenia Makarova.

Mis vahe on foto- ja laserepilatsioonil?

Laserepilatsioonis mõjub karvasibulale laserimpulss ja fotoepilatsioonis tugev valgusimpulss. Üksikuid karvu eemaldame laseriga. Fotoepilatsiooniaparaadil on suurem ots ja seda kasutame, kui piirkonnas on rohkem karvu. Mõlemad meetodid on enam-vähem sama efektiivsed, kuid fotoepilatsiooni pluss on see, et lained on eri pikkusega ja saab epileerida eri sügavusel kasvavaid karvu.

Kuidas fotoepilatsioon käib?

Epilatsioon on väga lihtne: panen foto­epilatsiooniotsiku paariks sekundiks vastu nahka, impulss suundub nahka kindlaksmääratud sügavusele (umbes millimeeter), kus see mõjub karvasibula pigmendile melaniinile.

Fotoepilatsioon pidurdab efektiivselt karvakasvu ja kuuri lõppedes annab ideaalsel juhul sileda karvadeta naha elu lõpuni. Lisaks pole see nahale traumaatiline protseduur. Näiteks kui karvad raseerides, vahatades või epileerides sisse kasvavad, siis fotoepilatsioon on hea lahendus.

Millest sõltub karvaeemalduse tulemus?

Epilatsioonile alluvad hästi peaaegu kõik naha- ja karvatüübid, aga ideaalne on hele nahk ja tume karv. Siis saavutame püsiva tulemuse vähemate epilatsioonikordadega ja kauemaks ajaks.

Enne protseduurile tulemist ei tohi kaks nädalat päevitada, karvu võib eemaldada vaid raseerides. Sama kehtib pärast protseduuri. Fotoepilatsioon avaldab toimet 10–14 päeva jooksul pärast protseduuri, kui karvad kukuvad ise karvasibulaga välja.

Mitu korda peaks hea tulemuse saavutamiseks protseduuri tegema?

Tavaliselt käiakse 5–8 korda. Kui karv on tume ja nahk hele, on näiteks säärtel mõnel juhul piisanud ka kahest protseduurist.

Et karvasibul häviks, peab see olema aktiivses kasvufaasis. Kuna ühe epilatsioonikorra ajal on kasvufaasis vaid osa karvadest, peab protseduuri kordama.

Protseduuride vahe on esialgu 6–8 nädalat. Kui tehtud on juba 4–5 epilatsiooni, on vahe kuni 3 kuud.

Mis kehapiirkonnas on fotoepilatsioon eriti efektiivne? 

Hea ja kiire tulemuse saame säärtel, bikiinipiirkonnas ja kaenlaalustes. Näokarvadest lahtisaamine nõuab aga rohkem protseduure või ei pruugigi täielikult õnnestuda.

Vähemalt mõneks kuuks vabastab fotoepilatsioon naise karvadest kindlasti. Tagasi kasvavad karvad on ka pehmemad, õhemad ja heledamad.

Kas fotoepilatsioon on valus?

See on individuaalne ja sõltub piirkonnast. Kõige valulikumad on bikiinipiirkond ja ülahuul. Sääred, selg ja käed ei tunne enamasti midagi peale sooja sutsaka. Enda tööajast mäletan vaid kaht inimest, kes on tundnud fotoepilatsiooni ajal valu.

Kas fotoepilatsioonil on miinuseid ka?

Suvel ei ole hea epilatsiooni teha, sest siis on nahk päevitunud ja päikese käes ei tohi olla enne ja pärast protseduuri. Hele karv ei allu hästi epilatsioonile.

Millised on võimalikud kõrvalnähud?

Kui organism on terve ja nahk päevitamata, ei tohiks midagi juhtuda. Kui ikkagi päevitatakse enne või pärast epilatsiooni või nahk on lihtsalt väga tundlik, võivad kõrvalnähuna tekkida epileeritud piirkonnas ärritus, kerge põletus (punetus ja kipitus) või pigmentatsioonimuutused. Tavaliselt nahk taastub kiiresti ja püsivaid probleeme ei teki.

Vahel kasvavad karvad mingil määral tagasi, näiteks kui kehas on toimunud mingi hormonaalne muutus – pärast rasedust, haigusliku hormonaalse häire või hormoonravi korral. Hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine mõju ei avalda.

Kellele fotoepilatsioon üldse ei sobi?

Fotoepilatsioon ei sobi onkoloogiliste probleemide korral, siis, kui kliendil on epileeritavas piirkonnas psoriaas, herpes, ekseem või teised nahahädad. Ka rasedatele ei ole protseduur soovitatav.

Mis fotoepileerimise kalliks teeb?

Hind sõltub töömahust ning kõigub 69-130 euro vahel. Mida professionaalsem on epilatsiooniaparaat, seda kallim on protseduuri hind.

Kui palju mehed seda võimalust kasutavad?

Mida aeg edasi, seda rohkem on meeskliente. Enamasti eemaldavad nad karvu seljalt ja rinnalt. Paaril-kolmel juhul olen eemaldanud karvu ka põskedelt, kui kliendil on väga tugev ja kiire karvakasv ning raseerimine ärritab liialt nahka.