Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. veebruar 2015, 12:35

Artikkel ilmus esmakordselt 2010. aasta veebruarikuu Tervis Plussis.

Kuidas kortsusdest pääseda? (3)

Kortsudest pole pääsu kellelgi. Varem või hiljem, aga ükskord vaatavad nad ikkagi peeglist vastu.

20ndate lõpp, 30ndate algus

Esimesed kortsukesed ja joonekesed ilmuvad laubale ja silmade ümber.

30ndad

Kortsukeste teke muutub jõulisemaks otsmikul ja silmade ümber. Seni märkamatuks jäänud mikrokahjustused, väikesed kortsud ja kuivus löövad enam välja ning naha elastsus hakkab vähenema.

40ndad, 50ndate algus

See, kui hästi ja hoolikalt sa oma naha eest seni oled hoolitsenud, saab nüüd selgeks. Naha uuenemine aeglustub – 28 päeva asemel 40 või enam. Kortsud süvenevad, naha pingsus ja elastsus vähenevad veelgi, sest rakud on rohkem kahjustatud.

50ndad, 60ndad

Vananemise märgid hakkavad veelgi rohkem silma paistma. Käelabadele, käte sisekülgedele ja näole võib tekkida üha rohkem pigmenteerunud vanaduslaike. Nahk on muutunud õhemaks ja kuivemaks, elastsus on vähenenud ning vereringe aeglustumise tõttu ei saa nahk piisavalt toit­aineid ega energiat.

60ndates näeb nahk välja kahvatum ja väsinum ning kuivab tunduvalt rohkem. Kuna lipiidide hulk on vähenenud, ei suuda nahk end piisavalt kaitsta, sest nahapealses hüdrolipiidikihis on tekkinud avad.

Kortsukiirendajad

Miks ühel on veel 50aastaselt pale sile nagu marmorplaat ning teine juba 35selt kapsavagudega võidu tormab? Põhjusi on mitu.

• Rohke päikesevalgus, ei rakendata piisavalt päikesekaitset. UV-kiirgus, eriti UVA-kiirgus, põhjustab alumistes nahakihtides mikrokahjustusi ja tekitab vabu radikaale, mis aja jooksul viib kortsudeni.

• Tööstuslike jäätmete põlemise gaasid ja autode heitgaasid ummistavad poore ning tekitavad nahka vanandavaid vabu radikaale.

• Suitsetamine, ka passiivne, ahendab väikesi veresooni, mis varustavad nahka elutähtsate toitainetega.

• Suhkru, valge jahu, karastusjookide ja alkoholiga liialdamine ning stress põhjustavad sageli naha ülitundlikkust.

Allikas: Nivea