Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
6. veebruar 2015, 12:39

Artikkel ilmus esmakordselt 2010. aasta veebruarikuu Tervis Plussis.

Kuidas viga saanud lihast või liigest ravida?

Lihase- ja liigesevigastuse esmaabi tugineb nn kolme K põhimõttele: külm + kokkusurumine elastse sidemega + kõrgele tõstmine.

Kui meie nägemisvõime suudaks tungida vigastuse piirkonnas nahaalustesse kudedesse, avaneks meile seal enamasti looduskatastroofijärgse olukorraga (nt tugev maavärin) sarnane vaatepilt: lademes hukkunud rakke, koed rebenenud, ühendusteed katkenud.

Kui välisabi viibib, muutub olukord üksnes hullemaks: leviv turse surub kinni üha rohkem äravooluteid ja lümf ei saa purunenud koe­vedelikku lümfisõlmedesse transportida. Selle tagajärjel hukkuvad (turse tõttu) ka allesjäänud koed.

Meie tark keha asub vigastuse korral ennast alati ise tervendama. Küsimus on selle protsessi kvaliteedis. Sageli on kiirema ja parema tulemuse saavutamiseks vajalik väline abi. Mida kiiremini tegutseda, seda parem.

Taastusravi algab kohe vigastada saamise järel. Esimese asjana asu traumeeritud piirkonda jahutama. Külmakompressi toimel aeglustub seal ainevahetus ning peatub või väheneb kudede edasine kahjustumine. Jahutamisel on ka meeldiv valuvaigistav toime!

Protseduuriks sobivad: jää (nt kodu- või spordisaali külmikust), jahutatud geelikotid, spetsiaalsed jahutavad kreemid-geelid ja aerosoolid. Kui muud pole, on abi ka jahedast mähisest (külm veega niisutatud käterätt) või külma veega täidetud kummikotist.

Väiksemat piirkonda (nt sõrmed, varbad, väiksed liigesed) jahuta kuni 5 min, suuremat kuni 15 minutit, korda protseduuri iga tunni või paari tagant. Jahutades tajume esmalt külmatunnet, siis põletavat valu ja seejärel tuimust – just siis ongi õige aeg lõpetada! Külmaprotseduure tee 3 ööpäeva vältel. Paralleelselt peaks alustama ka väikese ulatusega liigutuste sooritamist valuvabas tsoonis.

Teine K on kompressioonravi ehk rõhksideme asetamine vigastatud piirkonnale (nt liigesele). Kolmas K: tõsta traumeeritud jäse südame piirkonnast kõrgemale. Mõlemad aitavad oluliselt kaasa kudede kiiremale taastumisele. Turse taan­dumisel (3 ööpäeva möödudes) on õige aeg hakata ­kahjustatud piirkonda soojas hoidma.

Harjutus hüppeliigese tugevdamiseks:

• seisa jalad koos, käed lõdvestunult külgedel
• kõverda üks jalg põlvest kuni 90 kraadi
• jälgi, kuidas reageerib selle jala hüppeliiges, millel seisad
• korda teise jalaga
• püsi asendis alguses 5 sek, edenedes kuni 30 sek
Mõju: harjutus parandab hüppeliigeste stabiilsust.
Kui edened harjutust tehes hästi ja see muutub igavaks, lisa vürtsi, pannes ühel jalal seistes silmad kinni. Tunneta nüüd oma keha.
Kui ühel jalal seistes annab endast märku labajala ebastabiilsus: värinad, külgsuunaline kõikumine, tasakaalu kaotamine, on see nõrga hüppeliigese tunnus. Eriti vajame me tasakaalu sportides. Mida ebakindlam on hüppeliiges, seda suurem on vigastuste oht.