Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
5. veebruar 2015, 17:18

Artikkel ilmus esmakordselt 2010. aasta veebruarikuu Tervis Plussis.

Tiibeti astroloogia: hüva nõu argipäevaks (1)

Tiibetlased suhtuvad erinevalt lääne inimestest astroloogiasse aasta ringi suure huvi, ent ka argise rahuga, kasutades seda oma elu parandamiseks iga päev.

Horoskoobid ja ennustused kütavad kirgi. Neid kiidetakse taevani ning neetakse maapõhja. Enim tekitab elevust aastavahetus. Siis meenub enamikule justkui ootamatult, et peale oleviku on olemas ka minevik ja tulevik ning oi kui tore oleks enda kohta selles plaanis rohkem teada saada. Need sehkendamised aga vajuvad peagi unustuse hõlma. Kuni järgmise korrani.

Praktiline tugi

Ometi elab meiega samal planeedil rahvas, kes suhtub oma aastasadadepikkuse traditsiooniga astroloogiasse argise rahuga.

“Tiibetlasele pole astroloogia pühapäevane lõbustus ega ennustuskunst, vaid argiste toimetamiste üks osa. Täpsemalt üks paljudest austusväärsetest õpetustest, mis aitab elada suuremas harmoonias loodusega ning eluga paremini toime tulla. Olgu siis küsimus abiellumises, haigusest toibumises või uue vasika ostmises, tark nõu kulub ikka marjaks ära,” räägib Tiibeti astroloogia praktik, laama Lobsang Darjy õpilane Silja Palm.

“Nende teadmiste abil on võimalik vähendada või vältida kannatusi ja ebasoodsaid olukordi ning soodustada ja arendada oma ettevõtmisi positiivses suunas.”

Paindlik loomus

Astroloogiat rakendatakse kõikvõimalikes valdkondades. Tähtsamad elusündmused arutatakse astroloogiga läbi või kasutatakse astroloogilist kalendrit. Eesmärk on muuta elu lihtsamaks, turvalisemaks ja muidugi ka edukamaks. Kes ei sooviks abielludes, et liit oleks kestev, raha jaguks ja sünniksid terved lapsed? Kes tahaks istutada uued köögiviljataimed päeval, mil neist sirguvad põdurakesed? Kes meist tahaks kolida koju, kus õnne pole loota?

Tiibetis suhtutakse astroloogiasse austusega, aga seda ei järgita sõgedalt ja pimesi. Astroloogi argised nõuanded on praktilised vahendid, mis samas ei rüüta end absoluutse tõe petlikku illusiooni.

Juured mütoloogias

“Tiibeti kultuuris on kaks põhilist astroloogilist süsteemi ja mõlemal arvestusviisil on mütoloogiline tagapõhi,” selgitab Silja Palm.

Tema sõnul oli viiel elemendil põhinev astroloogiline süsteem kasutusel juba enne seda, mil tõlgiti esmakordselt tiibeti keelde Hiina astroloogiline süsteem “Yijing”. Seega ei pea paika väide, nagu pärineks elementide astroloogia Hiinast.

Rahvapärasemas elementide astroloogias on olulisel kohal viis elementi: puu, tuli, maa, metall ja vesi. Samuti kaksteist loomamärki: hiir, härg, tiiger, jänes, draakon, madu, hobune, lammas, ahv, lind, koer ja siga.

Neid seostatakse inimese elu viie valdkonnaga: elujõud (ehk eluenergia), keha, võim (vägi), õnn ja hingejõud ehk vaim, lisaks nn mewa numbriga ja parkha trigrammiga.

Mewa on eriline number, mis näitab karmalist sidet eelmiste eludega ja sealt tulenevaid mõjusid. Parkha on teatav aja, koha ja ilmakaarte mõju, mis samuti avaldab inimesele toimet.

Lähtuvalt nõuküsija sünnihetkest arvutab astroloog välja need aspektid, mis huvipakkuvat elusündmust mõjutavad. Vaatluse all on nii takistavad kui ka toetavad tegurid.

Halbade märkide ja ennete ilmnedes annab astroloog soovitusi, kuidas olukorda leevendada. Abi võib olla näiteks palvest, mantra lausumisest, spetsiaalse talismani kandmisest või annetuste tegemisest.

Tiibeti astroloogia juured

Tiibeti astroloogia juured ulatuvad 2. sajandisse eKr, kui Tiibetis valitses šamanistlik böni usund. Sel ajastul hakati kasutama astroloogilistes arvutustes viit elementi – puu, tuli, maa, metall ja vesi – ning tunti nende seoseid. Elemente hakati kombineerima kaheteistkümne loomamärgi ja üheksa mewanumbriga, mis näitavad karmalist sidet eelmiste eludega ja sealt tulenevaid mõjusid.

Hiljem sai Tiibeti astroloogia tugevaid mõjutusi Hiinast ja veelgi hiljem Indiast. Läbi India tulid omakorda mõjutused ka Pärsiast ja Kreekast. Selliste erinevate kultuuride ja maailmavaadete ristumise tulemusel kujuneski sajandite vältel välja unikaalne ja omanäoline Tiibeti astroloogiline süsteem.

Kuigi Tiibetis on mitu astroloogiakoolkonda, jagatakse astroloogia peamiselt kahte suuremasse kategooriasse: elementide astroloogia (byung-rtsis) ning astronoomia (skar-rtsis). On ka suuremas osas salajane õpetus yangs-tshar, mis pole tavainimestele kättesaadav.