Foto: MATI HIIS
Hea nõu
3. veebruar 2015, 15:28

Tosin nõuannet, kuidas laevareisil terveks jääda (5)

Üks suurimaid väärarusaamu kruiisilaevadel reisimise kohta on see, et see on pisikute inkubaator ning nende eest pole seal võimalik põgeneda. Et praegu möllab naaberriikides gripiepideemia, on oluline teada: kui järgida piinlikult hügieeninõudeid, on võimalik laevalgi haigustest pääseda. 

Sest tõsiasi on see: kui laevas ehk suletud keskkonnas on viirusega reisija, on tal suur tõenäosus hügieenist mitte kinni pidades nakatada kaasreisijaid, kirjutab Condé Nast Traveler.

Et vältida kruiisil viirushaiguse levikut ja ka sellesse nakatumist, oleks mõistlik kinni pidada allolevatest soovitustest.

1. Külasta enne reisi reisimeditsiinikabinetti. Selles töötavad inimesed, kes on spetsiaalselt koolitatud reisimeditsiinialast nõu andma, kes teavad viimaseid uudiseid haiguste leviku ja vajalike vaktsiinide osas ning annavad nõu, mida ühte või teise riiki sisenedes silmas peab pidama.

2. Võta kaasa kätedesinfitseerija ja desinfitseerimisvahendid kajuti puhastamiseks. Kuigi laevatöötajad peavad piinlikku puhkust, ei ole ettevaatlikkus kunagi liiast ning enne enda kajutis sisseseadmist võiksid kajutis desinfitseerida näiteks telefoni ja ukselingid. Sest tõde on see, et ka kõige eesrindlikumatel laevadel võivad selliste pindade puhastamised kahe silma vahele jääda, samas levib just nende kaudu kõige rohkem viiruseid.

3. Väldi iseteeninduslikku sööklat. Sealsed serveerimiskahvlid ja lusikad ning joogikannud on parimad paigad viiruste edasikandmiseks. Kui laeval pole muud võimalust, kui iseteeninduslik einela, siis tõsta toitu taldrikule vähemalt isikliku lusikaga.

4. Ära jaga kellegagi midagi! Isegi väga usaldusväärse inimesega koos reisides ära paku talle oma kokteili proovida – inimene võib olla viirusekandja ka ilma nähtavate sümptomiteta.

5. Kätepesemisest saagu kinnisidee. Pestes käsi sooja voolava vee all seebiga 30 sekundi jooksul aitab haiguseid tõhusamalt ära hoida kui vaid desinfitseerija kasutamine. Pärast kätepesu kuivata käed paberiga ning püüa pesuruumis pindu enam kätega mitte puutuda. Kätedesinfitseerijat kasuta eelkõige siis, kui oled pidanud puudutama käsipuud, käepidemeid, infolaua pastakaid, pangaautomaadi nuppe jms. Põhiline on meeles pidada, et viirused levivad enamasti kontaktpindadelt pärast seda, kui oled saastunud kätega kasvõi möödaminnes oma nägu puudutanud.

6. Söö keedetud toite. Kruiisil on suur ahvatlus süüa salateid, puuvilju ja tooreid mereande ning kruiisifirmade hügieenis ei peaks kahtlema, kuid bakterid ja viirused tapab siiski vaid kõrge temperatuur.

7. Hoidu pastöriseerimata roogadest. Lisaks noroviirusele varitsevad näiteks piima- või munatoodetes teid paljud teised tüütuid tõbesid kaasa toovad mikroobid, näiteks salmonella ja listerioosi bakterid.

8. Kasuta tualetti oma kajutis. Avalikke tualette ei puhastata väga sageli ning sestap armastavad viirused nendes paikades inimesi varitseda.

9. Teavita haigest inimesest laevapersonali. Näiteks – kui näed kedagi oksendamas, anna sellest kohe laevapersonalile teada ja mine ise sellest paigast eemale. Meeskonnaliikmed on seesuguste ebameeldivuste likvideerimiseks välja koolitatud ning nii on väiksem tõenäosus, et sa saad endale mõne oksetõve. Samuti hoia eemale köhijatest ja nuuskajatest ning teavita neistki laevapersonali. Sellises paigas peaksid haiged inimesed kandma viiruse leviku tõkestamiseks maski.

10. Kasuta pudelivett. Üldjuhul on laeva kraanidest voolav vesi ohutu, kuid vältimaks täielikult saastunud veega kokkupuutumist ja tüütute kõhutõbede hankimist, eelista juua isiklikust pudelist vett.

11. Pööra tähelepanu rõivaste pesemisele. Näiteks noroviirus jääb ka sellega saastunud rõivastesse tükiks ajaks püsima. Kui sa otsustad oma pesu pesta avalikes pesumasinates, püüa neid pesta ja kuivatada kõige pikema ja kõrgema temperatuuriga, mida rõivad vähegi kannatavad.

12. Tarbi piisavalt vedelikke ja puhka korralikult. See ei välista nakatumist täielikult, kuid hoiab immuunsüsteemi tugevamana viirustega võitlemiseks.