Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. veebruar 2015, 17:25

Kolm põhjust, miks sa ei peaks Hollywoodis poppi vagiina aurupuhastust ihaldama (28)

Viimastel päevadel on laineid löönud uus spaaprotseduur – vagiina puhastamine auru abil. Teiste Hollywoodi staaride hulgas on seda ülistanud ka Gwyneth Paltrow, kes soovitab seda kõigil Los Angelest külastavaatel naistel järgi proovida.

Väidetavalt sobivat seesugune aurutamine nii naistele kui ka meestele, kes kannatavad hemorroidide all. Samuti kaitsvat protseduur tuppe haavandite ja kasvajate eest, reguleerivat menstruatsiooni ja aitavat infektsioonide vastu võidelda.

Kuid Briti meedikud, kellelt BBC News kommentaari palus, toonitavad, et tupp puhastab end ise loomulike eritiste abil. Tupeloputus võib kasulikud bakterid minema uhtuda, kuum aur aga õrna piirkonda kõrvetada.

Ka Yale meditsiinikooli professor Mare Jane Minkin nimetab uudset protseduuri portaalis Women´s Health mõttetuks eputamiseks. Minkini sõnul võib väidetav vagiina aurutamisest saadav kasu lõppeda hoopis vagiina kahjustamisega. Ta toob välja kolm põhjust.

1. Põletushaavad. Et aur on kuum, on põletushaavade tekkimine üsna tõenäoline. Põletushaavad vagiina limaskestal, mille suue asub teadupoolest kusiti ja pärasoole vahetus läheduses, toob kaasa erakordselt palju probleeme.

2. See ajab tupe mikrofloora sassi. Vagiina puhastamine auruga kuivatab seda kokkuvõtteks ja häirib selle normaalset mikrofloorat. Tupp on reeglina isepuhastuv ning inimene ei peaks midagi ette võtma, et seda nii ka hoida. Vaid üks asi suurendada tupe loomulikku puhastusvõimet on süüa rohkem häid baktereid sisaldavat jogurtit, see hoiab vagiina seennakkustest vaba.

3. See ei tasakaalusta hormoone. Seda, et vagiina aurupuhastus mõjub hästi hormoonsüsteemile, nimetab Minkin täielikuks rumaluseks. Emakal või tupel pole hormoonidega mingit pistmist, hoopis munasarjadel on. Seepärast pole ka mingit põhjust, miks peaks aurupuhastus hormoonsüsteemi mõjutama.