Parim kaitse leetrite eest on õigeaegne vaktsineerimineFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. veebruar 2015, 11:15

Parim kaitse leetrite eest on õigeaegne vaktsineerimine

ETTEVAATUST REISIMISEL: Maailmas möllavad taas leetrid (3)

Berliini on tabanud leetrite puhang – selle aasta jaanuaris on haigestunud 254 inimest. Ohtlik nakkushaigus möllab mujalgi Euroopas, samuti Ameerikas.

The Local kirjutab, et alates eelmise aasta oktoobrist on Berliinis leetritesse nakatunud 375 inimest, kellest 254 haigestusid jaanuarikuu jooksul.

Reuters teatab, et ka Ameerika Ühendriikides on sadu leetritesse haigestumise juhte.

Terviseameti raporti andmeil informeeris möödunud aasta novembris Sloveenia National Institute of Public Health leetrite puhangust, mis oli suure tõenäosusega epidemioloogiliselt seotud rahvusvahelise koeranäitusega. Koeranäitusel osalesid 670 inimest 27 riigist , Sloveenias registreeriti novembris kokku 19 haigusjuhtu, neist 17 olid seotud koeranäituse külastamisega. Bosnia Herzegovinast alates 2014. a veebruarist registreeritud umbes 2000 haigusjuhtu.

2014. a detsembris esines Horvaatias 6 leetrite haigusjuhtu.

Tõsiseks ohu märgiks võib pidada, et suur enamus haigestunud patsientidest ei olnud end kunagi leetrite vastu vaktsineerinud. Enamasti põetakse leetreid lapsepõlves, kuid näiteks Berliinis haigestunutest on pooled täiskasvanud. Saksamaal peetakse haiguspuhangu põhjuseks Bosnia ja Hertsegovinast ning Serbiast pärit põgenikke, sest enam kui pooled leetreid põdevatest inimestest on pärit sellest kogukonnast.

Leetritesse nakatumine on väga tõenäoline ka näiteks Euroopas reisides, suuri leetripuhanguid on esinenud viimastel aastatel Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Hispaanias, Rumeenias, Inglismaal ja Iirimaal. Eestis ei registreeritud terviseameti andmeil mullu ühtegi leetrijuhtu.

Leetrid on väga nakkav haigus ja kulgevad inimesel reeglina raskelt, võimalikeks tüsistusteks võivad olla kopsupõletik ja ajupõletik. Leetritesse haigestunud inimestega soovitatakse mitte kokku puutuda, kuid olulisim viis leetritest hoiduda on õigeaegne vaktsineerimine.